- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljen snimak pada meteora – obasjao nebo iznad Toronta i srušio se kod Nijagarinih vodopada

CC0 / Pixabay / Meteor — ilustracija
Meteor — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je video-snimak zvezde padalice koja nadleće Toronto i osvetljava CN toranj, jedan od simbola grada.
Meteor pod oznakom C8FF042 otkriven je nekoliko sati pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu, što je šesti put u istoriji, a u atmosferu naše planete ušao je oko 3:30 sati ujutru po istočnoameričkom vremenu iznad Brantforda u kanadskoj saveznoj državi Ontario, izvestio je Centar za male planete.
Američko meteorsko društvo (AMS) pak, izveštava da je primilo 33 prijave da je meteor viđen iz Pensilvanije, Merilenda, Njujorka, Ohaja i Ontarija. Iz istog udruženja saopšteno je da je meteor ili zvezda padalica, kako se izuzetno svetli objekti koji iz svemira padaju na zemlju i mogu se videti na velikom području nazivaju, bio svetliji od planete Venere na jutarnjem ili večernjem nebu.
„Objekti od kojih nastaju zvezde padalice često dovoljno veliki da netaknuti prežive prolazak kroz Zemljinu atmosferu, iako njihovi fragmenti mogu da budu pronađeni“, saopšteno je iz NASA-e.
Jedan od poznatijih „lovaca na meteore“ Majk Henki, član AMS-a, kaže da se meteor srušio u blizini Nijagarinih vodopada i da je njegove ostatke moguće pronaći.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala