Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Mihajlo Pupin“ sleteo u Beograd, leteće za Kinu i Ameriku /video, foto/

Pratite nas
Na beogradski aerodrom sleteo je novi širokotrupni avion u floti „Er Srbije“, koji nosi ime čuvenog naučnika Mihajla Pupina.
U pitanju je „erbas A330-200“ registarskih oznaka YU-ARC, koji će što je pre moguće biti priključen saobraćaju, saopštila je srpska nacionalna avio-kompanija.
Drugi avion „Er Srbije“ za dugolinijski saobraćaj nosi lik Mihajla Pupina (1854-1935), čime nacionalna avio-kompanija želi da oda priznanje slavnom naučniku srpskog porekla, pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade.
Avion sa likom Pupina, posle neophodnih tehničkih i administrativnih koraka, počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.
Generalni direktor „Er Srbije“ Jirži Marek rekao je da unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu te kompanije.
© Tanjug / ALEKSANDRA ZDRAVKOVICAvion „Mihajlo Pupin“
Avion „Mihajlo Pupin“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Avion „Mihajlo Pupin“
„Da bismo mogli dalje da razvijamo mrežu neophodno je da imamo odgovarajuću flotu i potrebne kapacitete. Željno iščekujemo trenutak kada će se naš novi erbas A330 naći u saobraćaju“, rekao je on.
Marek je dodao da je u planu da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa aviona, „Pupin“ dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 — „Tesle“.

Za jedinstveni izgled 20 različitih boja i 400 litara farbe

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD.
Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dve smene, sa timovima od desetak ljudi po smeni.
Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi.
Avion je proizveden 2011. godine, ima Rols-Rojs motore, raspon krila 60 metara, a dugačak je skoro 59 metara. Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa.

„Pupin“ će leteti za Kinu i Ameriku

Direktor komercijale i strategije „Er Srbije“ Boško Rupić izjavio je da će „Mihajlo Pupin“ leteti za Kinu, Čikago i Njujork, a da će prve letove imati u Evropi.
„Kompanija raspolaže trenutno sa 20 aviona, a plan je da se kapaciteti prošire i unapredi flota, te da će narednog leta kompanija imati više od 25 letilica“, rekao je Rupić za Tanjug.
On je najavio da će i novi avioni biti ukrašeni imenima i likovima znamenitih ličnosti naše zemlje.
Rupić je podsetio je da prvi širokotrupni model aviona „Er Srbije“ nosi naziv po Nikoli Tesli, kao i da su manji avioni iz Erbas flote nazvani po Novaku Đokoviću, Vladi Divcu, Dejanu Stankoviću, Goranu Bregoviću i Mikiju Manojloviću.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala