- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Zapadni saveznici dogovaraju da ograniče cenu ruske nafte na 60-70 dolara

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNaftna paltforma
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i saveznici mogli bi sutra da postignu dogovor o ograničenju cene ruske nafte na nivou od 60-70 dolara po barelu, piše list „Vol strit džurnal“.

„SAD i saveznici nameravaju sutra da postignu dogovor o ograničenju cene ruske nafte. Zvaničnici razmatraju da ograničenje cene bude u visini od 60 dolara po barelu“, navodi list, pozivajući se na izvore upoznate sa tokom pregovora.

Drugi izvori navode da bi limit mogao da bude postavljen na 70 dolara, a očekuje se da će ograničenje stupiti na snagu 5. decembra.
Prema pisanju lista, ambasadori 27 zemalja EU sastaće se danas kako bi pokušali da postignu sporazum o ceni.
„Blok treba jednoglasno da postigne dogovor o ograničenju cene, a diplomate su upozorile da bi to moglo naići na poteškoće. G7 nastoji da usvoji ograničenja istovremeno sa EU“, precizira list.
Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.
Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da Rusija neće delovati na sopstvenu štetu ako zapadne zemlje ograniče cene ruskih energenata.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
EKONOMIJA
Mediji: Velika Britanija nastavlja da kupuje rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala