- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: EU predlaže prelazni period nakon uvođenja ograničenja cene ruske nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Evropska unija je predložila 45-dnevni prelazni period nakon uvođenja ograničenja cene ruske nafte, piše agencija „Blumberg“, pozivajući se na dokument.
Ističe se da bi prelazni period važio za naftu koja je utovarena pre 5. decembra i koja će biti istovarena do 19. januara 2023. godine.
U dokumentu se takođe govori o ublažavanju zabrane pružanja usluga brodovima koji prevoze rusku sirovu naftu ili naftne derivate, kupljene po ceni koja je iznad limita.
Agencija takođe saopštava da će gornja granica cene ruske nafte biti nešto viša od razmatranog raspona od 40 do 60 dolara po barelu.
EU je predložila da se uvede prelazni period od 90 dana u slučaju daljih promena gornje granice cene nafte.
Ranije je list „Vol strit džurnal“ saopštio da bi Sjedinjene Američke Države i saveznici u sredu mogle da postignu dogovor o ograničenju cene ruske nafte na nivou od 60-70 dolara po barelu. Drugi izvori navode da bi limit mogao da bude postavljen na 70 dolara. Prema pisanju lista, ambasadori 27 zemalja EU sastaće se danas kako bi pokušali da postignu sporazum o ceni.
Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
RUSIJA
Mediji: Zapadni saveznici dogovaraju da ograniče cenu ruske nafte na 60-70 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala