- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ledolomac „Ural“ ušao u sastav ruske flote /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPorinuće nuklearnog ledolomca "Ural" u Sankt Peterburgu
Porinuće nuklearnog ledolomca Ural u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Na ledolomcu na nuklearni pogon „Ural“ podignuta je državna zastava Rusije. Time je brod zvanično postao deo ruske flote. Na istoj ceremoniji porinut je nuklearni ledolomac „Jakutija“.
Svečana ceremonija održana je u Sankt Peterburgu, gde su brodovi i izgrađeni. U ceremoniji je učestvovao predsednik Rusije Vladimir Putin putem video-veze.
Značaj Severnog morskog puta višestruko će se povećati i, generalno, razvoj severnih regiona će u velikoj meri obezbediti budućnost Rusije, izjavio je ruski predsednik na ceremoniji.
Putin je čestitao svima koji ostvaruju ovako važne rezultate za zemlju u razvoju ledolomačke flote i Severnog morskog puta.
„Ne govorim sada o razvoju Arktika, ne govorim o tome da će razvoj severnih regiona u velikoj meri obezbediti budućnost naše zemlje. Samo razvoj ove rute, posebno s obzirom na promene klime, izuzetno je važan za našu zemlju već sada, a u bliskoj budućnosti će se ovaj značaj višestruko povećati“, istakao je ruski lider.
Putin je naveo da se svi rokovi za izgradnju i puštanje u rad ledolomaca moraju strogo poštovati.
„Želim da istaknem da se moraju strogo poštovati navedeni rokovi i tempo rada. Siguran sam da će tako i biti, računam na usklađenost svih specijalista, podizvođača, preduzeća i naučnih kolektiva“, naložio je Putin.
On je skrenuo pažnju na to da će prema planu nuklearni ledolomac projekta 22220 „Ural“ početi da izvršava zadatke već u decembru ove godine, a ledolomac „Jakutija“ bi trebalo da bude predat floti krajem 2024. godine. Isporuka još jednog broda iz ove serije – „Čukotke“ – planirana je za 2026. godinu. Osim toga, u brodogradilištu „Zvezda“ na Dalekom istoku 2027. godine trebalo bi da bude završena izgradnja supermoćnog ledolomca na nuklearni pogon „Rusija“, dodao je predsednik, napominjući da u svetu nema drugih takvih brodova.
Novi univerzalni nuklearni ledolomci projekta 22220 grade se u Baltičkom brodogradilištu po narudžbini „Rosatoma“ i najveći su i najmoćniji na svetu. U okviru projekta, koji se sprovodi od 2013. godine, biće napravljeno ukupno pet brodova. Brodovi „Arktik“ i „Sibir“ već su ušli u sastav ruske nuklearne flote, a u toku je izgradnja brodova „Jakutija“ i „Čukotka“.
„Ural“ je treći (drugi serijski) brod ovog projekta. Vodeći nuklearni ledolomac projekta – „Arktik“ – porinut je 2016. godine. Naredne, 2017. godine, održano je svečano porinuće prvog serijskog broda projekta – „Sibir“, a 2019. godine porinut je „Ural“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala