- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SBU izvodi kontraobaveštajne aktivnosti na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre; Reagovala RPC /foto/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre sprovodi kontraobaveštajne aktivnosti. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.

„SBU sprovodi kontraobaveštajne aktivnosti na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre. Ove aktivnosti se izvode zajedno sa nacionalnom policijom i nacionalnom gardom u okviru sistemskog rada SBU u cilju sprečavanja subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini“, navodi se na Telegram kanalu SBU.

Takođe se navodi da se aktivnosti, konkretno, izvode „radi provere podataka da se prostorije Ukrajinske pravoslavne crkve koriste za skrivanje sabotažno-izviđačkih grupa, stranih državljana, skladištenje oružja i t.d, kao i zaštite stanovništva od provokacija i terorističkih akata, provere lica na teritoriji lavre u vezi sa njihovom umešanošću u nezakonite radnje“.
Regionalna služba ukrajinske službe bezbednosti saopštila je da SBU pored „kontraobaveštajnih aktivnosti“ u Kijevsko-pečerskoj lavri, obavlja pretres dva manastira i u Sarnjenskoj eparhiji kanonske UPC u Rovnjenskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

Reagovanje RPC

Predsednik Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda nazvao je motive pretresa Kijevsko-pečerske lavre koje je objavila SBU apsurdnim i istakao da u manastiru nema nikakvog oružja.
Legojda je naglasio da akcije SBU imaju za cilj zastrašivanje i sa žaljenjem konstatovao da se opet neće oglasiti niko iz međunarodnih organizacija, koje bi trebalo da na sva zvona govore o nedopustivosti ovakvih pritisaka.
Prethodno je ukrajinsko internet izdanje „Strana.ua“ objavilo da SBU „vrši pretres“ na terioriji Kijevsko-pečerske lavre.
Podsetimo, SBU je 13. novembra pokrenula krivični postupak zbog crkvenih pesama o Rusiji tokom bogosluženja u jednom u hramova lavre.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
RUSIJA
Patrijarh Kiril: Opasnosti današnjice ugrožavaju postojanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala