- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU želi da ograniči cenu gasa na 275 evra za megavat-sat

© Sputnik / Vladimir FedorenkoŠporet na gas
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Evropska komisija je predložila da se uvede ograničenje cene za gas u visini od 275 evra za megavat-sat, saopštila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, javlja Rojters.
"Evropska komisija nastavlja da reaguje na tekuću energetsku krizu, predlaganjem mehanizma korekcije tržišta kako bi se zaštitila preduzeća i domaćinstva EU od previsokih cena gasa. Predloženi instrument se sastoji od ograničenja cene za mesečne fjučerse na berzi TTF do 275 evra“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, transakcije iznad ove cene neće moći da se obavljaju.
Mehanizam korekcije tržišta biće pokrenut automatski pod dva uslova: prvo, kada cena gasa prelazi određeni nivo, odnosno 275 evra tokom dve nedelje i drugi kada razlika između cene na berzi TTF i globalne cene tečnog prirodnog gasa bude 58 evra ili viša tokom 10 dana, objasnila je Simsonova.
Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i inflacije zbog uvođenja sankcija Rusiji i politike napuštanja ruskog goriva. U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što se odrazilo i na druge sektore privrede. Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.
Pristanište za utovar i istovar u novoizgrađenoj fabrici za proizvodnju tečnog prirodnog gasa Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
SVET
Blumberg: Evropa prikuplja gas ostavljajući siromašne zemlje u mraku i hladnoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala