- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Damjanović: Za popis u Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, realno da bude na jesen 2023.

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Skupština Crne Gore raspravljala je o Predlogu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.
Crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović izjavio je da se monitoring Eurostata može tražiti kada se zakon usvoji i stvore formalne pretpostavke za održavanje popisa. On je naveo da Eurostat zasad nigdje nije u regionu planirao misije.
Predlog zakona je, kako je rekao ministar, usklađen sa regulativom EU, posebno bazom za sprovođenje popisa.
„Vlada radi u punom kapacitetu i sprovodi sve ustavne funkcije. To što je u tehničkom mandatu možemo osporavati sa političke tačke gledište, ali Vlada obavlja sve funkcije“, rekao je Damjanović.
Damjanović je kazao da je Vlada utvrdila i zaključke koje je dostavila parlamentu, koji se, između ostalog, obavezuje da se popis stanovništva ne preklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja ili u periodu godine kada koji je karakterističan po vremenskim uslovima koji otežavaju pristup domaćinstvima.

„Što se tiče Crne Gore popis ne može biti organizovan u zimskim i ljetnjim mjesecima, a bilo bi poželjno da on bude održan u situaciji elementarne političke stabilnosti. Svjedoci smo da tu stabilnost trenutno nemamo u Crnoj Gori“, rekao je Damjanović.

Imajući u vidu da se naredne godine održavaju redovni predsjednički izbori u maju ili aprilu, on je kazao da bi popis morao da bude održan u oktobru ili novembru 2023. godine.
„To je za godinu dana. Pola godine bi bio neophodan period da se MONSTAT, ostali državni organi i lokalne samouprave spreme za ove aktivnosti“, rekao je Damjanović u parlamentu.
Poslanici DPS-a nisu prisustvovali današnjem zasijedanju parlamenta.
Zakonodavni odbor utvrdio je, krajem oktobra, većinom glasova da je vladin Predlog zakona o popisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.
Vlada Crne Gore dostavila je Parlamentu početkom juna Predlog zakona o popisu, koji je utvrdila na sjednici 2. juna.
Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3,3 miliona eura.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala