- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li je rešena misterija ovaca koje neprestano idu u krug: Naučnici imaju novu teoriju /video/

CC0 / Unsplash/Sam Carter / Jagnjad
Jagnjad - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Stado ovaca u toru broj 13 u kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija, već 12 dana hoda u krug, a ta misterija obišla je ceo svet. Naučnici su sada izneli novu teoriju o ovom neobičnom ponašanju.
Bizarno ponašanje, snimljeno kamerama za nadzor, pokazuje kako veliko stado ovaca neprekidno hoda u smeru kazaljke na satu u skoro savršenom krugu i to samo u jednom toru od 34 koliko ih ima na farmi.
Ovce su inače poznate po takozvanom ponašanju stada, odnosno po tome što prate vođu kako bi izbegle predatore i zaštitile jedinke u grupi. Međutim, neuobičajeno je da se tako dugo ponašaju na sličan način.
Mat Bel, profesor i direktor odseka za poljoprivredu na Hartpuri univerzitetu u Engleskoj, dao je moguće objašnjenje ovog neobično fenomena.
„Čini se da su te ovce predugo zatvorene u toru i to može da dovede do stereotipnog ponašanja, a ponovljeno kretanje u krug je rezultat frustracije zbog toga što su dugo zatvorene i imaju ograničeno kretanje. Verovatno je to počelo od manjeg broja ovaca, a onda su im se druge pridružile“, rekao je Bel „Njuzviku“.
Drugi eksperti misle da se možda radi o bakterijskom oboljenju listeriozi, koja takođe može da dovede do kretanja u krug. Međutim, listerioza dovodi do toga da životinje obično uginu u roku od dva dana, pa je ta teorija malo verovatna.
Jeziva scena iz obora br. 13: Stado hoda ukrug dve nedelje  - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SVET
Misterija tora broj 13: Stado ovaca dve nedelje hoda ukrug /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala