- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene nekretnina počinju da padaju širom sveta, švedskom tržištu preti krah

© AP Photo / David KeytonŠvedska
Švedska - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Švedsko tržište nekretnina, koje je do sad bilo jedno od najstabilnijih u Evropi, trenutno je jedno od najugroženijih kada je reč o mogućem krahu, sa verovatnoćom koja se kreće oko 50 procenata. Švedski primer može da ponudi uvid u ono što može da se dogodi i na drugim tržištima nekretnina u mnogim drugim razvijenim zemljama.
Pad cena nekretnina u Švedskoj ubrzao se u oktobru, i dostigao najviši nivo u poslednje tri decenije.
Švedska je zabeležila pad cena stanova za ogromnih 14 odsto u odnosu na njihov vrhunac ranije ove godine. Štaviše, cene su klizile sedam meseci zaredom, podstaknute rastućim troškovima života, rastućom inflacijom, porastom cene električne energije i uzastopnim potezima centralne banke da poveća kamatne stope. U oktobru je švedski indeks cena stanova opao za 3 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najveći pad od juna.
Izveštaj biroa za statistiku nekretnina Maklarstatistik ukazao je da je pad cena duplo veći u južnom delu zemlje, u kojoj postoji deficit električne energije i visoke tarife, nego u severnom delu zemlje, koji ima obilje hidroelektrana.
Usred skoka cena, centralna banka je procenila da bi jedna porodica u Stokholmu sa kreditima koji pokrivaju polovinu vrednosti njihovog doma mogla da bude pogođena povećanjem ukupnih troškova za neverovatnih 60 odsto u odnosu na nivo iz 2021.
Istovremeno, pad cena kuća otežava prodaju novoizgrađenih stanova, koji su ponekad useljivi tek nekoliko godina kasnije. Stručnjaci smatraju da se oporavak tržišta ne nazire najranije do sledećeg proleća.
Banka SBAB je predvidela ukupan pad od 20 odsto pre nego što situacija eventualno počne da se preokreće.
Švedska, u kojoj je pre trenutne krize tržište nekretnina bilo jedno od najstabilnijih u Evropi, mogla bi da pruži uvid u ono što može da predstoji mnogim drugim razvijenim ekonomijama.
Pad je takođe prilično neobičan u zemlji u kojoj su krize blage kratkotrajne, a mnogi mladi kupci nikada nisu doživeli krah tržišta nekretnina.
Međutim, Oxford Economics izdvojio je Švedsku kao jednu od zemalja u najvećoj opasnosti od kraha stambenog tržišta zajedno sa Kanadom i Novim Zelandom sa verovatnoćom od nešto preko 50 odsto. U SAD je verovatnoća pada procenjena na 35 procenata, a u Velikoj Britaniji na oko 25 procenata.
Cene na tržištu nekretnina počinju da padaju širom sveta, a beleži se i manje transakcija. Pored Švedske, predviđa se pad od najvišeg do najnižeg nivoa od 20 odsto za brojne zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, prenosi međunarodni Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala