Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bolton: Rešenje za KiM mora da potiče od Beograda i Prištine

© AP Photo / Tsafrir AbayovSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton smatra da predlog, odnosno ideja za konačno rešenje problema između Beograda i Prištine nužno mora da potiče od samih strana, a ne od bilo kog spoljnog faktora - EU ili SAD.
Bolton je u intervjuu za Albanijan post, govoreći o poslednjem sastanku Beograda i Prištine u Briselu, rekao da dve strane moraju da odluče da li im je budućnost važnija od prošlosti, uprkos tome što su nesuglasice duboke i šsto na ta pitanja nije lako odgovoriti.
Bolton je naveo da mu je sa sastanka u Briselu u mislima slika da je na jednoj strani Kurti, na drugoj Vučić, dok su na čelu stola predstavnici EU. Prema njegovom mišljenju, to ne funkcioniše i slika koju treba da vidimo su dve strane i niko drugi u prostoriji.
Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Bolton je ocenio da on manje-više zamrzava status kvo za budućnost. Prema njegovom mišljenju, taj predlog možda nudi prostor za pregovore, ali nije potpuno rešenje problema.
"Ako tražite samo privremenu stabilnost u kratkom roku, što je način na koji EU pristupa stvarima, onda to možda ima smisla, ali ako tražite trajno rešenje, onda ovo očigledno neće uspeti", kaže Bolton.
Govoreći o ideji razmene teritorija ili redefinisanja granica, koju je 2018. godine podržao, Bolton je rekao da je za nju prvi put čuo od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji se, kako Bolton tvrdi, sastao sa liderima iz Beograda i Prištine i rekao da je to možda veoma dobra prilika jer je video da se "obe strane pomeraju sa svojih ranijih pozicija, mislio je da će obe strane imati političku volju i političku moć da to urade".
Prema mišljenju Boltona, ta ideja je propala uglavnom zbog unutrašnjih nesuglasica na KiM, a i pojedini evropski lideri bili su protiv nje jer im se nije dopala ideja o promeni granica i zato što su bili iritirani time što su Amerikanci umešani.
Bolton je rekao da je interes SAD da strane postignu sporazum, a ne da on bude nametnut.
Sve vesti
0