- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Banka Japana testira prve novčanice sa 3D hologramom na svetu

© Depositphotos.com / TorsakarinJapanski pasoš
Japanski pasoš - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Banka Japana, koja se sprema da lansira nove novčanice sa trodimenzionalnim hologramima u junu 2023. godine, sprovela je prvo javno testiranje novčanica na bankomatima.
Banka je ovog meseca objavila da je prestala sa emitovanjem banknota od 1000, 5000 i 10 000 jena, a nove novčanice bi trebalo da budu puštene u opticaj u prvoj polovini fiskalne 2024. godine, koja će početi 1. aprila 2024. godine, preneo je japanski javni servis NHK.
Na novoj novčanici od 10.000 jena biće prikazan portret Eijičija Šibusave, japanskog državnika i preduzetnika, slavljenog kao oca japanskog kapitalizma. Portret Umeko Cude, koja je bila učiteljica tokom Meidži ere, promovišući obrazovanje za žene, krasiće novčanicu od 5.000 jena.
Na novčanici od 1000 jena nalaziće se portret Šibasabura Kitasatoa, oca moderne japanske medicine, koji je otkrio uzročnika kuge. Pored toga, na novim novčanicama biće primenjena tri trodimenzionalna holograma, koji će se pomerati kada se promeni pozicija novčanice. Ovo će biti prve novčanice na svetu koje će imati specijalnu tehnologiju 3D holograma, navodi se u izveštaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala