Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Briselu počela još jedna bilaterala Prištine sa zvaničnicima EU - dok čeka, Vučić igra šah

© Foto : Instagram/buducnostsrbijeavVeVučić igra šah u Briselu dok čeka na pregovore
Vučić igra šah u Briselu dok čeka na pregovore - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
U Briselu se održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom.
"Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela...", napisao je Vučić na društvenim mrežama uz fotografiju na kojoj se vidi da igra šah, čekajući na ishod pokušaja Brisela da postigne dogovor sa Kurtijem.
Inače, trilateralni sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem, počeo je oko 10 časova i trajao je više od četiri sata.
Borelj i Lajčak prethodno su održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.
Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja, a u fokusu je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize na KiM.

"U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije", navedeno je ranije u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Sputnjiku potvrđeno: Srbiji ponuđeno neprihvatljivo rešenje u Briselu – nema dogovora
Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.
"Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa", naveo je na Tviteru.
Do sastanka dolazi u vreme kada Priština namerava da počne da sprovodi drugu fazu plana o registarskim tablicama, a koja podrazumeva novčano kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.
Tzv. kosovska policija saopštila je u međuvremenu da će sa izricanjem novčanih kazni umesto opomena vlasnicima sa srpskim registarskim tablicama početi od 22. novembra, a ne, kako je ranije najavljeno od danas.
SAD i EU u više navrata su pozvali Prištinu da odloži primenu odluke o registarskim tablicama, a zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u izjavi za Tanjug izrazio je nadu da će Beograd i Priština postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu KiM.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči odlaska u Brisel da nije optimista u pogledu postizanja dogovora.
On je u nedelju potvrdio da će otputovati u Brisel na današnji sastanak, ali je istakao da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da pruži razlog da se kaže da Srbije ne želi da učestvuje.
Vučić je rekao da mir na KiM zavisi od međunarodne zajednice i od toga da li će ona izvršiti pritisak na Prištinu.
Na konstataciju da Stejt department i Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku i na pitanje šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:
"Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije".
On je naveo da Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i istakao da ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, "biće pakao na terenu".
Grafiti Brigada Sever u Severnoj Mitrovici koji pozivaju na otpor  - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SRBIJA
Policija u Prištini: Izricanje novčanih kazni za tablice od utorka
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SRBIJA
Vučić opisao nemačko-francuski predlog: Vezali su nam ruke za ring i rekli - aj' sad se bori
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SRBIJA
Borelj se oglasio uoči sastanka sa Vučićem i Kurtijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala