Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skandalozan NATO izveštaj protiv Srbije i Rusije – Španija uzdržana zbog lažne države Kosovo

© AFP 2023 / Armend NimaniVojnik Kfora i NATO zastava u Prištini
Vojnik Kfora i NATO zastava u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
„Kosovo je država, a Rusija otvara novi front u regionu“ – piše u izveštaju o Zapadnom Balkanu koji je sačinio Mikal Šerba, poljski izvestilac Komiteta NATO za bezbednost i ekonomiju Parlamentarne skupštine NATO-a.
Taj izveštaj, pod radnim nazivom „Zapadni Balkan – ruski rat u Ukrajini i stalni izazovi regiona“, predložen je na 68. zasedanju ove skupštine u Madridu od 18. do 21. novembra.
Vladimir Đukanović šef srpske delegacije Parlamentarne Skupštine NATO kaže da to telo još nije zvanično odobrilo izveštaj o Zapadnom Balkanu:
„Bar mi nismo o tome obavešteni niti je takav izveštaj plasiran na sajtu NATO-a“, kaže Đukanović za Sputnjik,

Priština ne govori istinu

On je tako demantovao pisanje prištinske štampe po kojoj je izveštaj o Zapadnom Balkanu odobren, a da su sve primedbe srpske delegacije zanemarene.
„Iako nemamo pravo glasa jer nismo član NATO-a mi smo ipak ukazali na brojne nelogičnosti koje su plasirane u tom izveštaju. Na primer, izneli smo da Kosovo ne može da bude predstavljeno kao država niti zemlja već kao statusno neutralna teritorija kao što inače NATO i tretira KiM. Španska delegacija je bila uzdržana prilikom glasanja za taj izveštaj,“ napominje Đukanović.
Naš sagovornik kaže da je pored svih nelogičnosti, poljski izvestilac Šerba naveo i niz besmislica.
„Recimo, on Ruski humanitarni centar u Nišu tretira u tom izveštaju kao ruski špijunski centar i mi smo im ukazali da je to Centar za vanredne situacije koji nam je mnogo pomogao tokom elementarnih nepogoda i da to nema nikakve veze sa takvim glupostima koje su naveli,“ ističe Đukanović.

Zameraju saradnju sa ruskom crkvom

Po njegovim rečima u izveštaju su se našle i zamerke oko religioznih pitanja ali i regionalnih.
„Zamerili su Srpskoj pravoslavnoj crkvi zato što ima saradnju sa Ruskom crkvom kao i da je uz saradnju Srbije vršen državni udar u Crnoj Gori. Mi smo ukazali da SPC sarađuje i sa grčkom crkvom, ali i da nam nije jasno po kojoj se to logici vrše ti državni udari o kojima je napisano, a naposletku smo postavili i pitanje po kom to stavu Srbija ne može da ima odnose sa Srbima van Srbije, što bi trebalo da bude sasvim prirodno,“ dodaje Đukanović.
Po njegovim rečima, izvestilac je sam obećao da će uzeti u obzir naše primedbe posebno one koje se tiču statusne neutralnosti Kosova, što je Albancima naročito zasmetalo.
„Mislim da će on to ispraviti. Još nemamo konačnu verziju ali u svakom slučaju, Španija je bila uzdržana, a britanska poslanica je ukazala da o tome mora da se vidi računa, tako da to što su u Prištini objavili nije tačno,“ kaže Đukanović.
Albanci izneli netačne podatke
Đukanović dodaje da je predstavnik kosovskih Albanaca izneo netačan podatak da je 117 država priznalo u UN-u Kosovo iako je taj broj ispod 100.
„Tako da će oni morati ovaj izveštaj da usklade sa našim primedbama jer se uvek na ovim sednicama Kosovo tretiralo kao statusno neutralna teritorija i to se uopšte nije dovodilo u pitanje. Po prvi put je poljski izvestilac iz čista mira tako nešto napisao u izveštaju ali nadam se da je u pitanju bio samo propust,“ zaključuje Đukanović.
On kaže da izveštaji ovakvog tipa nisu toliko bitni i da se svake godine u tim papirima provlači politika određene grupe NATO parlamentaraca.
Inače, u nacrtu izveštaja je navedeno i da bi NATO trebalo da razmotri jačanje svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu kako bi odvratio agresiju i nasilje u trenutku ekstremne međunarodne napetosti. Da treba poslati snažan signal da stabilnost regiona ostaje vitalni interes transatlantske zajednice i samog regiona i da Rusiji i njenim zastupnicima neće biti dozvoljeno da destabilizuju ovaj važan deo Evrope. Nacrt izveštaja broji 30 strana, a sačinjen je na osnovu otvorenih i citiranih medijskih i javnih izvora.
Navodi se i da je Kosovo jasno stavilo do znanja svoju želju da se pridruži NATO-u ali zbog činjenice da četiri zemlje članice NATO-a nisu priznale Kosovo kao suverenu zemlju, razmatranje mogućeg članstva trenutno je isključeno.

Šta kažu o Srbiji?

Srbija je apostrofirana „kao dobar saradnik sa NATO alijansom“, ali da pravi problemi i dalje postoje jer su se „bivši pomoćnici Slobodana Miloševića vratili na vlast“. Takođe se ističe da će angažovanje SAD u regionu verovatno produbiti zbog, kako su naveli i, „ruske agresije na Ukrajinu“.
„U Vašingtonu i drugde postoji zabrinutost da bi Moskva mogla biti u iskušenju da tajno otvori drugi front na Zapadnom Balkanu... Igrano je na ovu kartu i ranije, radeći na slabljenju Crne Gore nakon ulaska u Alijansu i stalnim zaoštravanjem tenzija između Srba i Kosovara i Srba i Bošnjaka“, zaključuje se u skandaloznom dokumentu.
Parlamentarna skupština NATO-a okuplja 288 parlamentaraca iz 30 članica i 21 partnera Alijanse.
Kosovska skupština oglasila se u nedelju u navodeći da je parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Zapadnom Balkanu.
Guverner Viskonsina Skot Voker drži mapu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2017
Izazov za bezbednost Srbije: Amerika tera Balkan od Rusije, a Kosovo gura u NATO
Džim Džatras - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Bivši diplomata SAD: Kad NATO izgubi u Ukrajini, Srbe na Kosovu čeka svetlija budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala