- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosatom“: Rezolucija IAEA o Zaporoškoj nuklearki je nedopustiva i neadekvatna

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Rezolucija saveta upravljača Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom je nedopustiv i neadekvatan dokument, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
„Znate da je prošle sedmice savet upravljača IAEA, koji većinom čine predstavnici zapadnih zemalja, usvojio rezoluciju s određenim ocenama. To je, prema mom mišljenju, nedopustiv i neadekvatan dokument, ali on je usvojen. Nažalost, nedopustive i neadekvatne stvari postaju praksa poslednjih meseci“, rekao je Lihačov novinarima i dodao da Kijev taj dokument, očigledno, tumači kao neku vrstu dozvole da ponovo granatira centralu.
Lihačov je, takođe, rekao da su predstavnici „Rosatoma“ odmah posle novih ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearnu elektranu razgovali o situaciji s rukovodstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju.
„Praktično smo cele noći razgovarali s rukovodstvom IAEA. Znam da je Rafael Grosi (direktor IAEA) razgovarao s evropskim liderima, preneo im je tu zabrinutost“, rekao je Lihačov.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući naporima rukovodstva Međunarodne agencije za atomsku energiju i njenog direktora od septembra je u Zaporoškoj nuklearki bilo prilično mirno.
„Bilo je akcija zastrašivanja, ali one nisu predstvljale direktnu opasnost za bezbednost centrale“, rekao je Lihačov.
On je, međutim, istakao da je za vikend bilo najmanje 30 napada na centralu.
„Udaraju ciljano, na skladište s prerađenim gorivom, na specijalni korpus, transportne magistrale... oštećeni su dizel generatori. Ne svi naravno, neki od njih“, dodao je direktor „Rosatoma“.
Ministarstvo odbrane Rusije je u nedelju saopštilo da su ukrajinske snage u subotu ujutru i tokom nedelje ispalile više od 20 artiljerijskih projektila velikog kalibra na teritoriju Zaporoške nuklearke, kao i na dalekovode koji napajaju centralu.

Zona bezbednosti oko nuklearke moguća ako je odobri Vašington

Dogovor s Kijevom o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane je moguć samo ukoliko je odobri Vašington, izjavio je Lihačov.
„Mnogo toga će zavisiti, kao prvo, od aktivnosti Rafaela Grosija. Imam planirane susrete i razgovore s njim uskoro. Ipak, to će mnogo zavisiti i od uspešnosti njegovih pregovora s Kijevom. Najvažnije je, međutim, da će zona bezbenosti biti moguća samo ako to bude odobrio Vašington. Ako to bude odobreno u Vašingtonu, ne znam, ali čini mi se da velika udaljenost Vašingtona i Zaporožja ne sme da bude argument za rukovodstvo SAD da koči odluku o zoni bezbednosti. Kao što je poznato, atomska energija ne poznaje granice, radioaktivnost ne zna za nacionalnost, zbog toga mnogi rukovodioci mnogih vodećih svetskih država treba da se predomisle i da već povuku kijevske političare koji u počinju da planiraju, očigledno, i korišćenje nuklearnih incidenata zarad svojih interesa “, rekao je direktor „Rosatoma“.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
IAEA usvojila rezoluciju – poziva Moskvu da napusti Zaporošku nuklearnu elektranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala