- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Magnusov efekat: Kako je moguće postići gol iz kornera

CC0 / / Korner na fudbalskom terenu
Korner na fudbalskom terenu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Ukoliko ste zbog treninga propuštali časove fizike, onda sigurno ne znate da kombinacija brzine vazduha, kretanja lopte i rotacije mogu da garantuju pobedu...
Iako je verovatnoća da ne znate šta je korner mala, za svaki slučaj ćemo ponoviti pravilo – korner je kada lopta, kojom je poslednja igrala protivnička ekipa, celim obimom pređe gol-liniju, a da ne uđe u gol. Nakon toga se lopta u teren vraća šutom iz ugla. Čini se nemogućim da se iz ove pozicije postigne gol, zar ne? Ipak, nekolicina igrača je u tome uspevala.
Na tome, i pored sjajne fudbalske veštine, mnogi fudbaleri treba da zahvale Magnusovom efektu – pojavi kada se telo rotira u struji fluida. Na telo koje rotira u struji fluida deluje sila koja je normalna u odnosu na osu rotacije tela, a nastaje kao posledica razlike pritisaka na gornjoj i donjoj strani tela.
Najbolji primer koji bi ovo mogao da ilustruje je bacanje loptice s velike visine uz rotaciju. Zbog smenjivanja visokog i niskog pritiska, lopta će odleteti mnogo dalje od očekivanog, prenela je „Nacionalna geografija“.
Pogledajte video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala