- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Mnogim evropskim državama je oslabio imunitet prema „nacističkom virusu“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Imunitet prema „nacističkom virusu“ ozbiljno je oslabio u nizu evropskih zemalja i svetska javnost se sve češće suočava sa pokušajima revidiranja rezultata Nirnberškog suda, navodi se u pozdravnom govoru ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova na Forumu o nacističkom genocidu nad sovjetskim narodom.
„Nažalost, sada je u nizu evropskih zemalja ozbiljno oslabio imunitet prema nacističkom virusu. Posebno nas brine situacija u Ukrajini i u Baltičkim zemljama. Svetska zajednica se sve više suočava sa pokušajima da se preispitaju, iskrive pravni, politički i moralno-etički rezultati Nirnberškog suda“, navodi se u tekstu pozdravnog govora Lavrova na Međunarodnom naučno-praktičnom forumu „Bez zastarelosti. Genocid nacista i njihovih saradnika nad sovjetskim narodom u Velikom otadžbinskom ratu: Istorijski smisao i sudska praksa“.
Ministar inostranih poslova Rusije je ukazao, da bez obzira na neverovatne pritiske kolektivnog Zapada, međunarodni partneri i istimišljenici nastavljaju da pružaju podršku spoljnopolitičkim inicijativama Rusije, između ostalog i u Ujedinjenim nacijama.

„U dokumentima Zajednice nezavisnih država i ODKB-a je utvrđena kvalifikacija činjenica o tome da su nacisti i njihovi saradnici proterivali i istrebljivali civile i to se karakteriše kao genocid nad narodom Sovjetskog Saveza. Bezuslovni prioritet ruske diplomatije će i dalje biti da se obezbedi ostvarivanje zaključaka nirnberškog nasleđa i beskompromisno protivljenje bilo kojim oblicima herojizacije nacizma, podvukao je šef ruske diplomatije.

Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 4. novembra usvojio je ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma. Za dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima“ glasalo je 106 zemalja, dok je 15 bilo uzdržano.
Ranije je zamenik direktora departmana za humanitarnu saradnju i ljudska prava Ministarstva inostranih poslova Rusije Grigorij Lukjancev izjavio da su Italija, Austrija i Nemačka prvi put u istoriji glasale na zasedanju Treći komitet Generalne skupštine UN protiv ruske rezolucije.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
RUSIJA
Moskva: Zapadu je prioritet da se obračuna s Rusijom, a ne da podrži borbu protiv veličanja nacizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala