- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Turska izvodi operaciju u Siriji jer Rusija nije ispunila svoju obavezu

© AP Photo / Burhan Ozbilici)Turski lovci
Turski lovci - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Turska je izvela vazdušnu operaciju u Siriji i Iraku zbog „odbijanja“ Rusije da ispuni obećanje da će kurdske jedinice biti povučene sa granice republike, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu turskim novinarima u svom avionu po povratku iz Katara.
"Uprkos našim, više puta ponovljenim, upozorenjima Rusiji, koja je odgovorna za "čišćenje" severnog Iraka i Sirije od terorista u skladu sa našim sporazumom iz Sočija iz 2019. godine, Moskva nije ispunila i odbija da ispuni svoju obavezu. Turska neće ćutati kada je u pitanju terorizam i preduzećemo mere ako oni to ne učine. Zato smo izveli napade i eliminisali 12 terorističkih gnezda u Kobaniju. Turska se neće suzdržavati, ova antiteroristička operacija će se nastaviti i iz vazduha i sa zemlje“, rekao je Erdogan, prenosi „Dejli Sabah“.
Ankara je 9. oktobra 2019. najavila pokretanje operacije "Izvor mira" u severnoj Siriji s ciljem formiranja tampon zona, koja bi trebalo da postane zaštitni pojas turske granice. Predsednici Rusije i Turske su 22. oktobra iste godine na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Arapske Republike. U skladu sa ovim dokumentom, ruska vojna policija i sirijski graničari su 23. oktobra ušli u oblasti koje se graniče sa zonom bezbednosti od 30 kilometara koju formira Turska. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 29. oktobra saopštio da su Kurdi završili povlačenje svojih oružanih jedinica otuda, a 1. novembra ruska i turska vojska su započele zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.
Vojni avion F-16 turske vojne avijacije - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SVET
Turska pokrenula novu operaciju na severu Sirije i Iraka - pogođeno 89 ciljeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala