- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Nemoguće je da se operacija na severu Sirije ograniči samo na vazdušnu

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je nemoguće da se operacija na severu Sirije, usmerena protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, ograniči samo na vazdušnu i dodao da će u vezi s tim Ankara sprovesti konsultacije i preduzeti odgovarajuće mere.
„Nemoguće je da se to ograniči samo na vazdušnu operaciju. Koliko bi kopnenih snaga trebalo da bude angažovano u toj operaciji rešiće zajedno naši nadležni odredi, Ministarstvo odbrane i Generalštab. Održaćemo konsultacije, a zatim ćemo preduzeti odgovarajuće korake. Već smo uspostavili diplomatske odnose sa zemljama koje su tu prisutne i preduzeli smo i preduzimamo odgovarajuće korake“, rekao je Erdogan novinarima u avionu nakon povratka iz Katara.
Erdogan je ocenio da je vazdušna operacija Turske na severu Iraka i Sirije protekla uspešno.
„U izvođenju vazdušne operacije učestvovalo je oko 70 borbenih i pomoćnih aviona i bespilotnih letelica. Tokom operacije je uspešno uništeno 89 ciljeva, skrovišta, bunkera, pećina, tunela, skladišta municije, takozvanih štabova i kampova za obuku terorista koji prete našoj zemlji, naciji i bezbednosti granica na severu Sirije i Iraka. U ovom trenutku s visokom preciznošću je pogođeno 45 objekata terorista na teritoriji od 140 kilometara unutar severnog dela Iraka i 44 cilja na teritoriji od 20 kilometara unutar Sirije“, rekao je Erdogan.
Turski predsednik je, takođe, rekao da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije razgovarao o vazdušnoj operaciji Turske na severu Sirije.
„Nisam imao nikakve razgovore s gospodinom Bajdenom, ili gospodinom Putinom povodom te operacije. Ali i Bajden, i Putin znaju da možemo da preduzmemo takve operacije u tom regionu u bilo koje vreme. Iskreno govoreći, kao i u ovom slučaju, uvek govorimo da možemo da dođemo iznenada, tokom noći“, rekao je Erdogan.
Ankara je u nedelju sprovela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila Radničke partije Kurdistana na severu te zemlje. Gađan je grad Kobani, a napadi su izvedeni i na severu Iraka. Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da je uništeno 89 ciljeva.
Vojni avion F-16 turske vojne avijacije - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
SVET
Turska pokrenula novu operaciju na severu Sirije i Iraka - pogođeno 89 ciljeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala