- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Energetsko siromaštvo I Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICBeogradske ulice
Beogradske ulice - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Energetsko siromaštvo, kao specifična forma siromaštva ima direktan uticaj na ekonomsku dobrobit domaćinstva, zdravlje njegovih članova, imovinsku bezbednost, socijalni i kulturni razvoj, uslove školovanja, obrazovanja i zadovoljavanja brojnih drugih pojedinačnih i zajedničkih potreba članova domaćinstva.
Ovo je navedeno u analizi „Energetsko siromaštvo“ autorke dr Ksenije Petovar, profesorke urbane sociologije na Beogradskom univerzitetu.
Tokom poslednje decenije, energetsko siromaštvo je često prisutna tema i u Evropskoj uniji.
Mediji izveštavaju da je energetsko siromaštvo u Evropi, zbog aktuelne ekonomske i energetske krize sve prisutnije.
Govoreći o posledicama energetskog siromaštva domaćinstava u Srbiji profesorka Petovar podseća da Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Akcioni plan za energetsku efikasnost u Republici Srbiji kao jedan od ciljeva imaju smanjenje energetskog siromaštva. Pri tome Zakon definiše energetsko siromaštvo kao rezultat niskih prihoda domaćinstva, velike potrošnje raspoloživih prihoda na energija i nedovoljne energetske efikasnosti.
Sa profesorkom Petovar u današnjoj „Energiji Sputnjika” razgovaramo i o problemu dostupnosti usluga zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za građane koji žive van opštinskog centra, koji nemaju javni prevoz. Jer, veliki broj njih nema sopstveni automobil.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energetsko siromaštvo I Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala