Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić opisao nemačko-francuski predlog: Vezali su nam ruke za ring i rekli - aj' sad se bori

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Uoči sutrašnjih razgovora sa Aljbinom Kurtijem u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da nije optimista, ali da će učestvovati u razgovorima.
„Otići ću ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo i uradimo, već da im ne dam Lajbnicov dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje“, rekao je Vučić, dodajući da sastanak u Briselu počinje u ponedeljak u osam časova.
Komentarišući nemačko-francuski predlog, Vučić je za TV Prva rekao da ne vidi kako bi on mogao da se popraviti.
„A kako da se unapredi? Za razliku od sveznalica koji ga nisu ni videli, ja ga nikada nisam detaljno komentarisao, iako samo pisao detaljan odgovor u non pejperu koji je obiman i ozbiljan odgovor. Ja to nisam komentarisao zato što sam ostavio šansu promenama i razgovorima, ali ako me pitate, ja ne govorim ni da sam prihvatio ni odbio, jer smo za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo, ali prosto nam nisu dali šansu“, kazao je Vučić.
Predsednik Srbije je slikovito opisao da taj predlog izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce.
„Ne možemo da padnemo, jer smo vezani, ali bićemo mrtvi“, rekao je Vučić.
Na pitanje da li veruje da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a posebno Nemcima.

"Možemo da računamo samo na sebe. Niko nam nije stvarao državu osim nas. Uvek smo imali one koji su mislili da mogu da nam pomognu i odmognu u zavisnosti od njihovih interesa. Srbi su se borili za svoju zemlju, za svoju slobodu. Trudimo se da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ali ne možemo da imamo dobre odnose sa onima koji kažu — bori se, izgubićeš, ali je bitno da si ostavio srce na terenu", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu, navodeći da ne veruje u Kurtijevu racionalnost.

Situacija na Kosovu i Metohiji teža nego poslednjih 10 godina

Vučić je ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji bez sumnje teža nego u poslednjih 10 godina.
"Kada smo išli u Berlin, napravili smo tri važna sporazuma. Taj dan u Berlinu Kurti je iskoristio da saopšti tri stvari. Te tri stvari dovele su do toga da Srbi napuste institucije. Kurti je saopštio da od ZSO nema ništa"; rekao je Vučić.
"Treća kap koja je prelila bila je smena Đurića. Srbi su shvatili da sa tim čovekom nema sporazuma, nema ništa. Idem u Brisel da im ne bih dao da optuže Srbiju da nije uradila sve", rekao je Vučić.
"Mi smo rekli da morate da oformite ZSO u skladu sa predlogom Srba i morate da ukinete odluku o tablicama. Lagali ste i obmanjivali javnost da na to imate pravo. Albanci su pokazali da ne žele Srbe na Kosovu, odnosno Kurti. On je postavio čoveka koji je dobio 30 puta manje glasova".

„Ako kosovska policija pređe na sever, imaćemo pakao“

Vučić je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i oceni da, ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, biće pakao na terenu.
Vučić je istakao da specijalne jedinice kosovske policije nema šta da rade na severu Kosova i Metohije.
Na pitanje šta će uraditi država Srbija ukoliko do toga i dođe, Vučić je odgovorio da će biti uz svoj narod, a za Srbe na Kosovu i Metohiji kazao da će čuvati svoja ognjišta.
Upitan da li u tom slučaju postoji mogućnost da dođe do oružanog sukoba, rata, Vučić je rekao:
„Nadam se da se neće dogoditi, ali ne zavisi od nas. Mi smo uradili sve što je do nas da to izbegnemo“.

„Priština krenula u operativnu akciju proterivanja Srba“

Vučić je rekao i da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa Kosovu i Metohiji.
„Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a u svari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa“, naveo je Vučić.
Drugi deo plana je, dodao je Vučić; što pre raspisivanje izbora na severu KiM.
„Jer će tako da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali ne od ljudi koji žive na severu, već će da dođu iz južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju, a prijavljeni su u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, iako tu ne žive, i da izglasaju nove poslanike i dodaju na to još i glasove Rade Trajković i drugih“, kazao je Vučić.

„Kako sada stvari stoje, Srpska lista će bojkotovati izbore“

Povodom izbora na severu Kosova i Metohije 18. decembra, Vučić je rekao da, kako trenutno stvari stoje, Srpska lista će ih bojkotovati, ali da veruje da će biti pod pritiskom da na njima učestvuju.
Vučić je naveo da Priština nije časila časa i da je odmah raspisala izbore, umesto da su pokušali da se dogovore.
On je ukazao da je od velike važnosti to što su srpski zahtevi vezani samo za ono što je potpisno u Briselu i da to sada predstavlja problem i onima u Briselu i zemljama Kvinte.
„Srbi nisu zatražili ništa što nije rezultata dijaloga, to je ozbiljan problem za njih, kaznili bi oni nas, ne bi nas bombardovali, ali bi nas kažnjavali na sve moguće načine, ali ne mogu, jer Srbi samo traže da se provede ono što je potpisano pre 10 godina i za šta je garant EU i to je za njih užasan problem. Lupili bi nam šamar, ali ne mogu da nađu način kako i zbog čega to da urade, ali ne sumnjam da će se truditi da ga nađu“, kazao je Vučić.
Podsetimo, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u petak da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo "evropsko rešenje" za "najozbiljniju situaciju od 2013. godine".
Kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila.
Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".
Pripadnik jedinice Rosu na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SRBIJA
Šta se krije iza prištinske ponude za rešenje krize oko tablica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala