Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji - tvrdoglavo insistiram na zaštiti Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće uvesti sankcije osim ako nam nad glavom ne bude visio Damoklov mač i da se takva odluka pokazala pametnom.
"Ovo je naša politika. Ovo je naša odluka. Izdržali smo mnoge pritiske. Svaki dan mi govore kako je velika šteta za Srbiju što nije uvela sankcije. Nismo uveli sankcije, to je odluka naših državnih organa i to je dobro osmišljena odluka. Nije bilo dobro da uvodimo sankcije, jer znamo koje je to licemerje".
Kako je rekao, uveli su nam sankcije, zemlji koja nije kročila na tlo neke druge zemlje, a oni su brutalno kročili na našu teritoriju i ubijali naše ljudi i decu i još nam uvodili sankcije i sada mi, kako je dodao, treba da se priključujemo tom licemerju.
"Meni nije problem da kada dođe trenutak, objasnim ljudima da moramo, ali Srbija je pokazala da ima dovoljno snage i pameti da to izdrži. Na užas i žalost svih onih koji su smatrali da će u tome da nađu razlog za napade na srpsku državu i politiku pa u tome nisu uspeli. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom i odgovornijom i mi želimo da čuvamo svoju samostalnost, slobodu i nezavisnost", rekao je predsednik Srbije.
On dodaje da smo izdržali teške pritiske 270 dana zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji, a, kako je rekao, neki su tokom kampanje govorili da će Vučić da popusti prvog dana posle kampanje, a prvog dana posle kampanje oni su popustili.
"Neki me napadaju da tvrdoglavo ne želim da uvedem sankcije, ali ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i srpskog naroda, građana Srbije. Tvrdoglavo insistiram na samostalnosti i slobodarskoj politici Srbije i to je ono što želim da ostavim iza sebe", poručio je Vučić.
On dodaje da ne želi da Srbija ima politiku kakvu smo, kako kaže, imali ranije, politiku kmetske duše gde pristajemo na sve zahteve drugih sila da bi se njima dodvorili, da bi neki sačuvali svoje pozicije, a da, pri tome, ne misle na interese svoje zemlje.
Kako Vučić navodi , mi smo nekada kucali na vrata ambasada da im ponudimo i ono što oni nisu tražili od nas.
"Nisu oni tražili od nas da uništavamo baš sve. Nisu oni od nas tražili da istopimo tenkove i teško oružje, da uništavamo i strele, igle, zolje, ose, sve što bi moglo da ošteti neki vazduhoplov ili oklopno vozilo. To smo samoinicijativno uništavali želeći valjda da damo doprinos čovečanstvu u razoružanju. Smejao nam se ceo svet", tvrdi Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala