- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Mundijal će poraniti za dan, a „krivac“ je domaćin /video/

© AFP 2023 / KARIM JAAFARMeđunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar.
Međunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar. - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Organizatori Svetskog prvenstva u dogovoru sa Međunarodnom kućom fudbala (FIFA) odlučili su da turnir startuje dan ranije nego što je planirano. Početak Mundijala bio je predviđen za 21. novembar utakmicom Senegala i Holandije, ali će Katar kao domaćin, što je običaj, otvoriti turnir dan ranije u utakmicom sa Ekvadorom.
Tradicija da domaćin otvara SP ustanovljena je od 2006. godine na turniru u Nemačkoj, kada su "panceri" igrali protiv Kostarike.
Južna Afrika 2010. godine bila je domaćin i igrala je sa Meksikom (1:1), Brazil je četiri godine kasnije ugostio najbolje selekcije sveta, a premijeru je imao protiv Hrvatske te 2014. godine.
Mundijal je 2018. godine održan u Rusiji, gde je "Zbornaja komanda" otvorila najveću svetsku smotru protiv Saudijske Arabije.
Sada je bilo planirano da turnir otvore Holandija i Senegal, zatim je drugi meč bio rezervisan za Englesku i Iran, dok je dvoboj domaćina Katara i Ekvadora bio tek treći po planu i programu.
Ipak, došlo se na ideju da dođe do pomeranja početka Mundijala, odnosno da on startuje dan ranije, kako bi bila nastavljena tradicija i kako bi domaćin imao tu čast da otvori veliki turnir.
Utakmica Katar - Ekvador biće odigrana 20. novembra od 17 časova po srednjeevropskom vremenu.
„Zlatnu boginju“ brani Francuska, a na turniru će učestvovati 32 nacionalne selekcije raspoređene u osam grupa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala