- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambiciozni planovi: Pentagon razvija visokoprecizno oružje da bi sačuvao globalno liderstvo

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmerički protivtenkovski raketni sistem FGM-148 Džavelin i rakete UN 0182, zarobljene u Mariupolju tokom specijalne operacije u Ukrajini
Američki protivtenkovski raketni sistem FGM-148 Džavelin i rakete UN 0182, zarobljene u Mariupolju tokom specijalne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
Pratite nas
Osim novih bojevih glava za nuklearne i hipersonične projektile, Pentagon planira da razvije i visokoefikasno konvencionalno oružje koje će biti namenjeno za brzo uništenje strateških ciljeva protivnika, kažu ruski vojni eksperti. Međutim, dodaju stručnjaci, Rusija ima PVO sisteme koji se mogu uspešno suprotstaviti ovom tipu oružja.
Prema pisanju časopisa „Vojna misao“, koji izdaje Ministarstvo odbrane Rusije, Pentagon razvija novo oružje, koje će biti namenjeno za uništenje nuklearnih podmornica, aerodroma strateške avijacije, štabova i skladišta specijalne municije.

Šta razvija Pentagon

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, Pentagon razvija visokoprecizno oružje koje treba da ima destruktivnu moć nuklearne municije malih razmera.
„Ovde se radi, pre svega, o bojevim glavama za nuklearne i hipersonične projektile, koji bi trebalo da se pojave u Sjedinjenim Američkim Državama 2025.godine. Oni će, uz minimalno vreme letenja, moći da nanose udare iz različitih pravaca“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Knutova, nije isključena mogućnost da će Amerikanci ovo visokoprecizno oružje rasporediti u isturene baze koje se nalaze u Poljskoj, Finskoj, Švedskoj i Baltičkim Državama.
„Istovremeno, ove bojeve glave mogu da budu raspoređene i na balističke rakete koje se nalaze na podmornicama, kao i na projektile koji su bazirani na silosima u Sjedinjenim Američkim Državama“, konstatuje naš sagovornik.
Osim novih bojevih glava za nuklearne i hipersonične projektile, u srednjoročnoj perspektivi u Sjedinjenim Američkim Državama trebalo bi da se pojavi neka srednja struktura, opremljena postojećim sredstvima kao i onim koja američke snage tek treba da dobiju, a koja imaju kinetičko i nekinetičko, globalno i regionalno, kao i nuklearno dejstvo.
Ovde se, po svemu sudeći, radi o novom visokoefikasnom nenuklearnom oružju. Važan element ovog sistema biće više hiljada krstarećih projektila „Tomahavk“, koji će se nalaziti na razaračima i podmornicama. Domet ovih raketa iznosi 2500 kilometara. Ipak, treba napomenuti da brzina ovog projektila možda neće biti dovoljna da bi mogla da pogodi bilo koju metu na planeti za sat vremena. Osim toga, ofanzivni brodovi nisu uvek u potrebnom radijusu dejstva.

Amerikanci puštaju mašti na volju

Međutim, s druge strane, kako kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, Amerikanci već dugo nastoje da razviju oružje protiv kojeg će biti nemoćni čak i najsavremeni sistemi ruske protivvazdušne odbrane. Ipak, prema rečima stručnjaka, nikada nisu imali sreće.
„Amerikanci previše puštaju mašti na volju. Oni reklamiraju oružje koje još uvek nisu razvili. Već nekoliko godina govore o razvoju hipersoničnih raketa koje još uvek nemaju...Dakle, sve su ovo prazne priče kako bi se izvukao novac od Kongresa“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Na pitanje čime će Rusija odgovoriti na novo američko oružje ukoliko dođe do njegovog razvoja, Knutov objašnjava da ruska država već ima efikasne protivvazdušne raketne sisteme.
„Rusija razvija svoje hipersonično oružje. Osim toga, naša zemlja ima protivvazdušne raketne sisteme S-400 i S-500. Oni su u stanju da se suprotstave protivničkom oružju. Ova sredstva su čak sposobna da pogode i satelite u niskim orbitama“, naglašava stručnjak.
Podsetimo, prema navodima časopisa, SAD u cilju očuvanja globalnog liderstva pokušavaju da realizuju kompleks mera za obuzdavanje Rusije kako nuklearnim, tako i strateškim konvencionalnim oružjem. Istovremeno, kako ističu autori, teorija obuzdavanja u SAD i u zemljama NATO-a zamenjena je teorijom preventivnih borbenih dejstava.
„U srednjoročnoj perspektivi, SAD teže da poseduju strateško nenuklearno oružje koje brzo pogađa cilj i formalno ne potpada pod bilo kakva bilateralna ili međunarodna ograničenja, čijom primenom je moguće ispunjenje strateških ofanzivnih zadataka, koji omogućavaju uništavanje značajnog dela ruskih nuklearnih snaga, pre nego što vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije donese odluku o uzvratnom udaru“, navodi se u članku.
Prema zaključcima publikacije, „ovo se može krajnje negativno odraziti na nacionalnu bezbednost Rusije i zahtevaće od njenog političkog rukovodstva aktivno suprotstavljanje novonastalim pretnjama“.
Američka nuklearna podmornica Rod Ajlend - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
SVET
Pokazuju mišiće: Zašto je američka nuklearna podmornica ušla u Sredozemno more /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala