- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vesić: Država će više uključiti fakultete u velike projekte

© Tanjug / TARA RADOVANOVICMinistar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukre Goran Vesić
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukre Goran Vesić - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Država će morati da uključi različite fakultete iz oblasti prirodnih nauka, kao i druge naučne ustanove, u velike infrastrukturne projekte koje izvodi širom Srbije, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
„Srbija se najdinamičnije razvija u svojoj istoriji i to nije uspeh samo vlade nego i akademske zajednice i cele Srbije. Krećemo na veliko putovanje promena naše zemlje i na tom putu ćemo ići zajedno sa ovim, kao i sa drugim fakultetima“, rekao je Vesić govoreći na svečanom obeležavanja 72. godišnjice Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
On je primetio da je „danas sve saobraćaj“ i da je on postao nezaobilazna delatnost u svakodnevnom životu, ali da je važno da postane dinamičniji i da zato treba da se ulaže u njega.
„Svaki dinar koji uložimo u saobraćaj se multiplikuje u BDP-u, jer građenjem infrastrukture, puteva, pruga, kreiraju se nova radna mesta, imamo razvoj turizma, viši životni standard. I, što je najvažnije, ravnomerno se razvijaju svi delovi zemlje“, naglasio je Vesić.
Dodao je da je važno da se država oslanja na svoje fakultete, jer državna uprava nema dovoljno kapaciteta da sama isprati sve svoje projekte.
„I zato ćemo morati da uključimo u sve projekte mnoge fakultete koji doprinose da se zemlja razvija. Profesorima, saradnicima i studentima to daje šansu da unaprede našu nauku i da steknu iskustva za posao kojim će se baviti kasnije“, rekao je Vesić.
On je podsetio da se u Srbiji u ovom trenutku gradi 220 kilometara auto-puteva, 190 kilometara brzih saobraćajnica, gradi se brza pruga od 108 kilometara do Subotice, a planira se i izgradnja brze pruge ka Nišu dužine 210 kilometara i drugih železničkih pravaca, preneo je Tanjug.
Prazan novčanik - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
SRBIJA
Ekonomista upozorava: Kredit je đavolska stvar, nije vreme za zaduživanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala