- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Peta runda lokalnih izbora sjutra u Šavniku

© Sputnik / SputnjikŠavnik
Šavnik - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Šavničani sjutra peti put izlaze na lokalne izbore koji su počeli 23. oktobra, i tog dana se završili u 13 opština, osim u ovoj varošici. Na dva biračka mjesta, u zgradi opštine i na Kruševicama sjutra će biti ponovljeno glasanje. Zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku su podnijete krivične prijave protiv 31 lica.
„Želimo da se iskaže slobodna volja građana Šavnika, ali ne i onih koji su upisani u birački spisak pred izbore i koji ne žive u našoj opštini. I to što ih dovode na glasanje u kombijima pokazuje koliko ti ljudi imaju veze sa Šavnikom. Tako je bilo i sa kombijem koji je dovezao prošle nedjelje momke od kojih je policija oduzela pet bejzbol palica, eto koliko su to glasači koji, tobože, imaju pravo da glasaju“, izjavio je za Sputnjik nosilac liste „Za budućnost Šavnika“ Gavrilo Cerović.
Zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku podnijete su krivične prijave protiv 31 osobe.
Cerović kaže da su svjesni kolike su kazne, za to što ne daju ljudima koji nijesu iz Šavnika da glasaju.
„Riječ je o novčanim kaznama od preko 2.000 evra, a da su kazne zatvora od tri mjeseca do pet godina zaprijećene za ostvarivanje „lažnog biračkog prava na osnovu lažne izjave i dovođenja u zabludu državnog organa“. Mi smo napravili fond, sav je narod stao uz nas. Oni su ovo i ranije radili, samo što smo prvi put pružili otpor, jer više nemaju moć, ni palicu. Mi bismo bili pohapšeni da je ovo bilo prije dvije godine“, kaže Cerović.
On tvrdi da se isti scenario dešavao u Mojkovcu.
„Samo što je u Šavniku MUP sve radio u korist bivše vlasti. Ovdje nisu provjeravali, dok je u Mojkovcu službenica tražila dokaze gdje stanuju oni koji se prijavljuju, izvršena je terenska provjera i vidjeli su da nema lica. U jednom stanu, lovac iz Šavnika, dovodi osmoro lovaca iz Nikšića. Osam prezimena, svi žive u 42 kvadrata i znate šta piše ko su - pobratim, rođak, prijatelj... Ovo je klasični kriminal i nećemo da žmurimo“,tvrdi Cerović.
U Šavniku je evidentiran veliki broj novoupisanih birača, kojih je u odnosu na parlamentarne izbore održane prije dvije godine više za 350, a u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2018. godine više za 245. Dio njih se, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u međuvremenu vratio u matične opštine.
Od 20. aprila do 20. oktobra u tu varoš se, prema biračkom spisku, doselio 341 građanin.
Cerović tvrdi da je na jednom biračkom mjestu (Kruševice) na parlamentarnim izborima glasalo šest osoba, a da ih je sada novoprijavljenih 50. Od toga je polovina u prvom krugu, rekao je, podržala DPS.
Lokalni izbori se ponavljaju na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik, gdje pravo glasa imaju 483 birača, i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 58 birača.
Prema dosadašnjim rezultatima izbora, koji su počeli 23. oktobra, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala