- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ovaj narod nam je dao sve – naša obaveza je da mu se odužimo: Priča čuvenog beogradskog pedijatra

© Sputnik / Sputnjik SrbijaČuveni beogradski lekar i heroj Tiršove – Nedeljko Neđo Radlović
Čuveni beogradski lekar i heroj Tiršove – Nedeljko Neđo Radlović - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Za Sputnjikovu emisiju Dok anđeli spavaju, Marine Rajević Savić, govorio je čovek koji je čitav život posvetio, kako ih on sam naziva – anđelima. Čuveni beogradski lekar i heroj Tiršove – Nedeljko Neđo Radlović, svoj posao pedijatra opisuje kao veliku odgovornost, ali još veće zadovoljstvo.
Magistar, doktor, subspecijalista gastroenterohepatologije, redovni profesor u Beogradu, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva, predsednik pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva i autor 430 stručno-naučnih radova kroz život se rukovodio rečenicom svog dobrog prijatelja i kolege Sava Perovića da „samo dobar čovek može biti dobar lekar“. Duboko uveren da je zanimanje lekara poziv, a ne samo posao, težio je da kroz svoj život i rad dokaže kako polaganje Hipokratove zakletve i briga o onima kojima je briga potrebna, pogotovo najmlađima, predstavljaju „sveto zanimanje“.
Sebe ulagati u budućnost svog naroda – ne postoji ništa lepše. Poziv lekara je sveto zanimanje, a na samom vrhu je pedijatrija. Država ili narod bez mladosti i pameti ne bi imala budućnost, a deca su nam budućnost.

Savest i znanje ruku pod ruku

O tome kako je svoj posao obavljao najbolje svedoči rečenica njegovih kolega da „detetu detinjstvo prođe dok ga Neđa pregleda“. Doktor Radlović ovo pripisuje dobrim profesorima, odnosno učiteljima koji su mu još na studijama usadili ideju o savesnom radu i protokolu koji se morao poštovati po svaku cenu, a i on je sam kasnije svojim studentima isto prenosio govoreći da „svako dete mora biti pregledano od glave do pete“.

Lek koji nikad nije naplatio

Svoja znanja dopunjavao je od osamdesetih godina prošlog veka na višegodišnjim inostranim usavršavanjima, prvo u Londonu, pa onda u Gracu. Zajedno sa svojim kolegom i prijateljom Radivojem Stepanovićem patentirao je čuveni lek Orosal 65, a prilikom sklapanja ugovora sa Galenikom, insistirao je na tome da se odrekne celokupne sume novca od prihoda, ukoliko cena leka bude u skladu sa potrošačkim mogućnostima kupaca. Drugim rečima, odrekao se basnoslovne sume novca, koja bi ga danas sigurno učinila multimilijarderom, samo da bi ljudi mogli da priušte sebi lek koji je on, zajedno sa Stepanovićem, pronašao.
CC0 / Pixabay / Sirup
Sirup - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Sirup
Ovaj narod nam je dao sve, on nas je školovao, dao nam je sve što smo u životu želeli i naša obaveza je bila da mu se odužimo, kaže doktor Radlović koji priliku da pomogne svom narodu doživljava kao životnu nagradu.

Kad porastem biću doktor Neđa

Najstariji unuk doktora Radlovića želi takođe da postane lekar, poput dede, jer ga, kako kaže, svi prepoznaju na ulici. Za doktor Neđa je, kako sam opisuje, ogromno zadovoljstvo kada ga na ulici sretne i prepozna čovek koji je nekada davno bio njegov mali pacijent. Ističe da je sa decom uvek imao dobru „saradnju“, mnogo više nego sa odraslima, a da su ga mnogi mali pacijenti neretko i imitirali. U početku su imitacije bile priređivane samo za medicinske sestre, a kasnije bi, na zahtev samog doktora, prilikom vizita predstave bile priređivane i njemu. Na pitanje da li bi išta menjao, odlučno i odrično odgovara.
Da postoji mogućnost da se ponovo rodim, krenuo bih opet istim putem, zaključio je doktor Neđo Radlović.
Čitavo gostovanje doktora Radlovića u emisiji Dok anđeli spavaju Marine Rajević Savić možete poslušati ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala