- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Poznaje li istorija Obilića i Majku Jugovića | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ otkrivamo koliko su nacionalni mitovi i dalje aktuelna tema savremene umetnosti, ali i istorije
Poznaje li istorija Obilića i Majku Jugovića I Orbita kulture
Može li se razumeti i vrednovati mnogovekovna istorija srpskog naroda bez Obilića, Kosančića, Jug Bogdana, bez Majke Jugovića, Kosovke devojke, Vile Raviojle? Imaju li istorijsko utemeljenje ove ličnosti koje su tokom vekova bili čuvari našeg nacionalnog identiteta – tema je knjige „Nestvarni“ o kojoj razgovaramo sa njenim autorom istoričarom Dejanom Ristićem.
Kako su savremeni srpski umetnici ilustrovali „Srpske narodne junačke pesme“, vek po objavljivanju prvog izdanja ove knjige, na koji su način ukazali čast umetnicima koji su ovu važnu knjigu početkom prošlog veka ilustrovali, koji su junaci najprepoznatljiviji na ovim crtežima – otkriva autorka izložbe epskih ilustracija otvorene u UK Parobrod, istoričarka umetnosti Marija Ristić.
Šta ćemo sve gledati na Festivalu autorskog filma, jednoj od najboljih selekcija savremene svetske kinematografije, o čemu govore filmovi ruskih, pakistanskih, iranskih, rumunskih, španskih, engleskih reditelja, već nagrađivani na vodećim filmskim festivalima, kako današnje filmadžije vide i osećaju svet i da li je autorstvo i dalje imuno na mejnstrim mišljenje i političku korektnost – neka su od pitanja za umetničkog direktora FAF-a Srđana Vučinića.
Ko je bila zaista bila Vera Pešić , špijunka iz vremena drugog svetskog rata, srpska Mata Hari o kojoj je snimljen film, šta je istinito a šta fikcija u priči o lavirintu špijunskih igara na Balkanu, u kojoj Vera Pešić među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima opstaje sve do 1944. godine – za Sputnjik objašnjava profesor niškog filozofskog fakulteta, istoričar Dejan Antić.
A sa kakvom se muzikom, posle šest godina, na scenu vraća popularna grupa „Piloti“, šta je bila inspiracija za novi album „Mali tragovi na nebu“, za Sputnjik otkriva nekadašnji padobranac, kompozitor i viđa grupe Zoran Kiki Lesendrić.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala