- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Ne želimo sukob s Rusijom i nećemo biti uvučeni u konflikt u Ukrajini

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Alijansa neće biti uvučena u konflikt u Ukrajini, nego će joj pomoći, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

NATO je odbrambeni savez i on ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Savez nije pretnja Rusiji. Ne treba biti u zabludi: nećemo biti uvučeni u rat koji je Putin odabrao“, rekao je Ostin na konferenciji o bezbednosti u Halifaksu, Kanada.

Ostin je ocenio da je sukob u Ukrajini najveća bezbednosna kriza s kojom se suočila Amerika od okončanja Hladnog rata.
„Podržavaćemo Ukrajinu u njenoj odbrambenoj borbi, branićemo svaki pedalj teritorije NATO, nastavićemo da jačamo kolektivnu odbranu i potencijal NATO za obuzdavanje“, naveo je šef Pentagona.

Rusija ima upečatljivo oružje, ali...

Šef Pentagona smatra da Rusija raspolaže impresivnim naoružanjem.

„Znate, Rusija ima veliku vojsku i izuzetno naoružanje“, rekao je on. Ostin je, međutim, naveo da čak ni to nije omogućilo Rusiji da pobedi u Ukrajini. Prema njegovim rečima, ishod sukoba ne odlučuje oružje, nego stvar za koju se bori.

On je ponovio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da „Ukrajina nikad neće biti pobeda za Rusiju“.
Kako je rekao, u NATO su svesni da može da usledi težak period, da će se Ukrajina suočiti sa oštrom zimom a da ruski predsednik Vladimir Putin, iako se položaj Rusije na frontu pogoršava, može ponovo da pribegne "izuzetno neodgovornom zveckanju nuklearnim oružjem".
"Ali, odgovorićemo na izazove zajednički", istakao je on.

Ishod sukoba odrediće sliku globalne bezbednosti

Ostin je, takođe, upozorio da bi ukrajinski sukob mogao da podstakne širenje nuklearnog naoružanja, što bi nedemokratski režimi širom sveta mogli da smatraju „dozvolom za sopstveni lov“.

On je istakao da će od ishoda konfrontacije, u kojoj američki ministar vidi „istorijski izazov“, zavisiti istorijska slika globalne bezbednosti u 21. veku i sudbina svetskog poretka, koji je bio izgrađen na osnovu rezultata Drugog svetskog rata.

Američki zvaničnik je pomenuo da je „značajan doprinos“ u prednostima svetskog poretka nakon Drugog svetskog rata imala sovjetska armija, koja je, prema njegovim rečima, pretrpela ogromne gubitke.
Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je rekao da su „EU i NATO odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini".
"Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbeđivanju ogromne količine obaveštajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika“, rekao je šef ruske diplomatije.
Vojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
RUSIJA
Zapad je sve manje spreman da sledi sulude zahteve Zelenskog /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala