- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava na posledice: Ideje o vraćanju ruskog ostrva Vrangel Vašingtonu – ekstremističke

© Sputnik / Vera Kostamo / Uđi u bazu fotografijaBeli medvedi u zalivu Dragi na Vrangelovom ostrvu na Čukotki
Beli medvedi u zalivu Dragi na Vrangelovom ostrvu na Čukotki - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Ideje pojedinih američkih stručnjaka o „vraćanju“ ruskog ostrva Vrangel Amerikancima su ekstremističke jer je njegova pripadnost Rusiji neosporna, rekao je za Sputnjik ruski diplomata, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.
Kako ocenjuje, u kontekstu neviđenog zaoštravanja konfrontacije u rusko-američkim odnosima ne iznenađuje pojava različitih „ekstremističkih inicijativa“.
„Pokušaji da se Rusiji iznesu teritorijalne pretenzije, proizvoljno tumačeći činjenice i menjajući istoriju, očigledno su kontraproduktivni i nose opasnost od posledica“, istakao je Korčunov.
Istovremeno je podsetio da Bela kuća ne osporava pripadnost ostrva Vrangel Rusiji.

„Naša zemlja ima potpuni suverenitet nad tom severnom teritorijom i priobalnim vodama. Mislim da vlasti u Vašingtonu neće rizikovati i na nekom ozbiljnom nivou pokrenuti teritorijalno pitanje vezano za rusko-američku granicu. Naš odgovor bi bio momentalan“, upozorio je ruski diplomata.

Po njegovim rečima, predlozi o „vraćanju“ ostrva SAD su provokativni i iznose ih „određene marginalne ličnosti isključivo u cilju sopstvene promocije“.
Ranije je kolumnista lista „Vol strit džurnal“ Tomas Dens objavio da SAD treba da povrate ostrvo Vrangel, jer je, po njegovim rečima, ostrvo pripadalo Americi, ali je Sovjetski Savez zauzeo tu teritoriju 1924. godine nakon što je Moskva poslala na ostrvo topovnjaču.
Ostrvo Vrangel nazvano je po čuvenom ruskom moreplovcu Ferdinandu Vrangelu. Ulazi u sastav istoimenog prirodnog rezervata i predstavlja najsevernije mesto na listi Svetske baštine UNESKO – nalazi se istovremeno u istočnoj i zapadnoj hemisferi.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
SVET
Mediji: Pentagon namerno „provocira“ Rusiju na Arktiku
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
RUSIJA
Amerikanci merkaju ostrvo Vrangel - Rusija neće dati ni pedalj svoje zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala