- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istraživanje: Većina Rusa za tradicionalno organizovanje novogodišnjih manifestacija

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMoskva je spremna za Novu godinu
Moskva je spremna za Novu godinu - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Većina Rusa (70 odsto) glasala je za to da se, iako je specijalna vojna operacija i dalje u toku, za novogodišnje praznike ipak ukrase gradovi u Rusiji, pokazalo je istraživanje Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).
Prema rezultatima ankete, 81 odsto Rusa smatra da i ove godine treba organizovati novogodišnje manifestacije za decu, dok 15 odsto ispitanika misli da ih treba održati ali u skromnijem formatu. Tri odsto anketiranih glasalo je protiv.
Za nastavak tradicije ukrašavanja novogodišnjih jelki ove godine je glasalo 55 odsto ispitanika. Još 34 odsto bi želelo da to bude u nešto skromnijem vidu, a 10 odsto anketiranih smatra da bi trebalo odustati od toga.
Za praznično ukrašavanje prodavnica i tržnih centara založilo se 48 ispitanika, 37 odsto je „za“, ali u skromnijem obliku, dok je 12 odsto protiv.
Više od polovine učesnika u anketi (54 odsto) smatra da bi ove godine trebalo odustati od organizovanja novogodišnjih vatrometa, dok bi 22 odsto ispitanika nastavilo sa tom tradicijom, ali skromnije.
Većina ispitanika (70 odsto) glasala je za ukrašavanje gradova povodom novogodišnjih praznika tokom specijalne vojne operacije, ali su protiv kupovine novih svetlećih ukrasa. Sa druge strane, 12 odsto anketiranih je protiv prazničnog ukrašavanja gradova.
Anketa je održana 12. i 13. novembra 2022. godine. U njoj je učestvovalo 1.600 punoletnih Rusa.
U međuvremenu, tim povodom se oglasio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
On je u intervjuu za Sputnjik rekao da će doček Nove godine u Moskvi biti posvećen vojnicima koji se nalaze u zoni specijalne operacije, kao i zaposlenima u odbrambeno-industrijskom kompleksu.
Prema njegovim rečima, Moskva će novogodišnje praznike dočekati sjajna i ukrašena, ali će se uzdržati od održavanja vatrometa i velikih uličnih koncerata.
Takođe je dodao da će u mnogim parkovima i na festivalskim lokacijama u prestonici biti organizovano prikupljanje humanitarne pomoći.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala