- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Tvrdio je da su „Srbi povlašćeni“ – a sada Srbiju poredi sa „Hrvatskom iz devedesetih“

© AFP 2023 / STRINGERIgor Štimac
Igor Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Igor Štimac, nekadašnji selektor fudbalera Hrvatske, koji je kroz istoriju imao izuzetno negativne reakcije prema Srbima i Srbiji, istakao je pred Mundijal da je fudbalska reprezentacija Srbije slična Hrvatskoj iz '90. godina.
Štimac nije omiljeni lik u srpskoj javnosti, kao što ni Srbi nisu njemu omiljeni, što je i pokazao upravo tokom devedesetih godina, ali i kasnije, kada je davao izjave negiranja lošeg statusa Srba u Hrvatskoj.
„Skače se samo na zadnje noge kada se dogodi povik prema srpskoj manjini. Zašto je to tako? Zašto su oni različiti? Ne treba nikoga vređati. Šta je sportsko borilište, poligon za vređanje? Ko hoće da vređa neka ostane kod kuće i neka kod kuće reši sa onim s kime bi to trebalo da reši. Nije to mesto gde bi trebalo vređati bilo koga. Ali zašto stalno apostrofiramo mržnju prema Srbima? Nisu oni jedini prema kojima se ispoljava mržnja na sportskim borilištima. Hajde da sve tretiramo na isti način. Neka ne budu povlašćeni u ovoj situaciji, a stalno se traži neka povlašćenost za njih. I to iritira ljude. To dodatno iritira hrvatske domoljube“, rekao je Štimac.
Pamti se i njegov sukob sa Sinišom Mihajlovićem, ali pred Mundijal kaže da je Srbija favorit iz senke.

„Srbiju vidim kao favorita iz senke. Imaju vrlo jaku ekipu. Iako su u teškoj grupi sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom, Srbija ima dovoljno municije da eksplodira. Njihova ekipa me podseća na vreme moje generacije u Hrvatskoj. Napokon su pronašli pravog selektora u Draganu Stojkoviću. Briljirali su u kvalifikacijama, pobedivši Portugaliju. Vrlo su slični Hrvatskoj iz devedesetih godina. Na teren donose snagu, fizikalije. Videćemo kako će to da izgleda u Kataru. Za njih je ovo novo iskustvo“, poručio je Štimac.

Što se tiče favorita van senke...
„Očekivanja su uvek velika od Brazila. Francuska nije u formi, ali je standardno jaka. Nemačka je uz moć kolektiva uvek tu. Ipak, po meni je Argentina ekipa na koju treba baciti oko. Izgledaju vrlo dobro. Prvi put nakon 2014. igraju dobar fudbal. Ne susreću se često s Evropljanima, pa je tu i doza nepredvidivosti. Belgija je dobra i ovo je poslednja šansa velikoj generaciji, ali ponoviću da Argentina može daleko“.
Prokomentarisao je i Hrvatsku...
„Hrvatska je u odličnoj formi. Ligu nacija smo završili spektakularno, dobili smo Francusku i Dansku u gostima. Rekonstrukcija ekipe nakon 2018. je uspešno izvedena. Neka starija lica su otišla, a novi momci su uvedeni u sastav. Tranzicija je bila vrhunska. Ekipa je nova i ima dobar spoj mladosti i iskustva, tu je pet-šest vrlo dobrih mladih igrača. Sad sve zavisi kako će se nositi sa pritiskom, kako će se prilagoditi. Hrvatska je ekipa koja je uvek imala problem u grupnoj fazi, ali posle ćemo biti ekipa protiv koje je najteže igrati. Niko ne želi da igra protiv Hrvatske“, istakao je Štimac.
► Gost emisije Miljanov korner pred sam put na Mundijal u Kataru bio je srpski reprezentativac Filip Đuričić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala