- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU spremna da napusti pregovore o klimi

© AP Photo / Peter DejongKlimatski samit
Klimatski samit - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Evropska unija je upozorila da je spremna da napusti pregovore o klimi ako se ne postigne dogovor, ali je navela da i dalje veruje da bi sporazum mogao biti postignut danas između pregovarača na samitu COP27 u Egiptu.
"Moramo da idemo napred, a ne unazad i svi ministri su spremni da odu ako ne budemo imali rezultat koji odgovara onome što svet čeka - naime da učinimo nešto u vezi sa ovom klimatskom krizom", rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans, preneo je Rojters.
Obraćajući se novinarima na marginama samita, on je pozvao druge strane u pregovorima da uzvrate naporima za postizanje dogovora, posebno po pitanju finansiranja siromašnijih zemalja pogođenih klimatskim katastrofama.
"Verujemo da je pozitivan rezultat danas još uvek na dohvat ruke. Ali zabrinuti smo zbog nekih stvari koje smo videli i čuli u poslednjih, recimo, 12 sati", kazao je on.
"Radije bismo da nemamo nikakvu odluku nego lošu odluku", istakao je Timermans.
Francuska je saopštila da pregovori o klimi na COP27 u Šarm-el-Šeiku još nisu doveli do postizanja sporazuma koji bi mogao da obuzda porast globalnih temperatura u ovoj fazi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala