- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: SNSD i HDZ nastavljaju partnerstvo na svim nivoima u BiH

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
SNSD i HDZ Bosne i Hercegovine nastavljaju partnerstvo na svim nivoima u BiH, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Mostaru.
Dodik je naglasio da je danas potvrđeno partnerstvo za koje se već odavno znalo.
„Imamo i razlika u politikama, ali te razlike ne guramo u prvi plan, već ih ostavljamo za neka bolja vremena. Tu je prvenstveno stav o NATO-u. Nema potrebe za konfrontacijom bilo gde. Spremni smo da radimo sa onima koji imaju podršku“, rekao je Dodik.
Dodik je istakao da su dve stranke spremne za konstitutivnu sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se u kratkom roku završiti sve potrebne stvari.
Dodao je da će u narednom periodu pokušati da deblokiraju procese koji su zaleđeni.
„Svesni smo da će biti problema. Sa HDZ-om je dogovor da nikom niko ne smeta i to je dobro. Ako to i Bošnjaci razumeju, onda smo rešili mnogo problema. Isključivo smo privrženi poštovanju Ustava BiH i želimo da se to vidi kao vrlina, a ne kao jeres ili zla kob. Nastavićemo sa politikama koje su prepoznatljive. Ne želimo nerazumne poteze, ali ni neprincipijelno ponašanje i odustajanje od politika koje vodimo“, napomenuo je Dodik.
Dodik je poručio da SNSD i HDZ BiH imaju veoma jasne dokaze uspešne saradnje i da će nastaviti da sarađuju i koordinišu aktivnosti.
„SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a BiH, a ni HDZ BiH neće u vlast bez SNSD-a. HDZ i SNSD koji su ranije od međunarodne zajednice konotirane kao problem sada se javljaju kao rješenje za brzo formiranje vlasti“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Dodik je naglasio da će raditi na tome da afirmišu BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda i dva entiteta i da afirmišu ustavni poredak.
„Nastojaćemo da dobijemo predznak dobrih momaka, jer smo privrženi poštovanju Ustava BiH i politikama koje su prepoznatljive“, naveo je Dodik.
Odgovarajući na pitanje novinara o budućim partnerima u vlasti na nivou BiH, Dodik je poručio da je to onaj koji ima kapacitet na bošnjačkoj strani i da će SNSD i HDZ sa svima razgovarati.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
REGION
Dodik: NATO put BiH ne postoji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala