Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Ne dozvoliti da Srbi budu žrtve poteza Prištine

© Tanjug / RADE PRELICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
Pratite nas
Ne smemo da dozvolimo da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza privremenih prištinskih vlasti, istakao je danas ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić na samitu frankofonije koji se održava na ostrvu Đerba u Tunisu.
Komentarišući poziv šefa diplomatije EU Žozepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih vlasti Aljbinu Kurtiju, Dačić je rekao da nije iznenađenje, već da je to Borelj i najavio.
„Borelj je rekao da će pokušati da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, a sve se vrti upravo oko tog datuma, 21. novembra. Mislim da pokušaj Borelja opravdan, ali ne vidim razlog da sastanku prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata“, rekao je Dačić.
Srbija je mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora, naglasio je ministar spoljnih poslova i dodao da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i, kako je rekao, svojevrsnih prevara kada je reč o briselskom sporazumu.
Dačić ističe da se Priština ponaša kao da briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je i, kako kaže, Kurti više puta govorio.
Šef srpske diplomatije je dodao da se nada da neće doći do incidenata, što, kako je istakao treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant briselskog sporazuma.
Kada je reč o primeni odluke o tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, čiji rok za primenu uskoro ističe, Dačić kaže da, iako malo, još uvek ima vremena da se reaguje.
„Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se sprečii bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politicki dijalog, a najvažnije od sgega jeste formiranje Zajednice srpskih opština”, poručio je ministar.
On je napomenuo da još uvek ima nade da će odluka oko primene tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno švati i usmeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako kaže, Kurti.
Dačić je učestvovao na prvom delu samita frankofonije gde je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog sveta.
Uoči prvog sastanka samita frankofonije ministar spoljnih poslova susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a taj susret Dačić je opisao kao izuzetno pozitivan, prenosi Tanjug.
„Makron nosi izuzetno lepe uspomene iz Beograda za koje kaže da ih nikada neće zaboraviti. On je pozdravio predsednika Srbije i poručio da bi opet voleo da dođe u našu zemlju”, rekao je Dačić i dodao da se susreo i sa ministrom Kipra koji i dalje ima čvrste stavove kada je reč o tzv. Kosovu, za koje je još jednom naglasio da ga nikad neće priznati kao nezavisnu zemlju.
Ministar spoljnih poslova imao je sastanak i sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib, a imao je i kraće sastanke sa brojnim predstavnicima afričkih, ali i drugih zemalja.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
SRBIJA
Petković: Ugnjetavanje Srba za koje nema pravde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala