- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezdina nova epizoda liči na Partizanov stari scenario

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaDuško Ivanović
Duško Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Ne dešava se previše često da mladi treneri dobiju šansu u Crvenoj zvezdi i Partizanu. Ali, dva primera, u različitim vremenskim periodima, se dosta podudaraju. Nenad Čanak i Vladimir Jovanović završili su eru u crno i crveno-belima posle poraza od Zadra. A, i ono što je usledilo je slična priča.
Čanak je 2018. godine posle poraza od Zadra u petom kolu ABA lige dao otkaz. Nasledio ga je Andrea Trinkijeri. Očigledno nije bilo sluha da se Čanak istrpi do kraja, a i on je sam prepoznao situaciju i otišao.
Vladimir Jovanovićnije otišao odmah posle utakmice, ali je već posle poraza od Zadrana u Beogradu i skoro 100 primljenih poena bilo jasno da je potrošio sav kredit, iako je sezona tek počela.
Posle Čanka u Partizan je stigao Italijan Andrea Trinkijeri, a umesto JovanovićaCrnogorac Duško Ivanović. Dakle, dva stranca koja govore našim jezikom.
Ne samo to, već je paralela i to što su i Partizan i Crvena zvezda posle odlazaka mladih treneri doveli iskusne stručnjake, prevejane, ako želite i „namazane“.
I to je dalo rezultat.
Italijan i Crnogorac su brzo doneli reakciju. Trinkijeri je te sezone uspeo da odvede Partizan do polufinala ABA lige gde je u tri utakmice eliminisan od Crvene zvezde. Zvezda je ove sezone tek počela odiseju sa novim trenerom i odmah je došlo do reakcije i pobede nad Asvelom u Evroligi.
Razlika je u tome što je Partizan sa Trinkijerijemmorao da radi doselekciju igrača, pa su tada došli Aleks Renfro, Nikola Janković, Ognjen Jaramaz, kasnije i Vasilije Pušica. Crvena zvezda ima već sada širok roster i sa te strane će Ivanoviću biti lakše.
Mada, kao što je i sam istakao na konferenciji za medije, nije isključeno da se Zvezda pojača dodatno u narednom periodu.
Partizan je slobodno možemo da kažemo pogodio sa dovođenjem Trinkijerija, a situacija sa virusom ga je usporila naredne sezone da napravi nešto više. Niko to ne garantuje, ali... Delovalo je da ide u tom smeru. Mogli su crno-beli nazad u Evroligu kroz Evrokup ili ABA ligu.
Sada je u Zvezdi košarkaški trener koji ima autoritet, koji ima harizmu, prekaljen je, čak zna i da „odglumi“ ako je to potrebno.
Vrlo slično Trinkijeriju.
Takođe, sa dolaskom iskusnijih trenera povećava se i disciplina u igri, dolazi do većeg zalaganja igrača, kao i direktnih naredbi. Kao kada je Trinkijeri crtao Radetu Zagorcu kako da pogodi trojku.
Zanimljivo je da je u prvoj utakmici Ivanovićanjegov prezimenjak Nikola pokazao veliku reakciju, odigrao možda i najbolji meč u karijeri u crveno-belom dresu.
Slično je bilo i kod Partizana kada je OgnjenJaramaz bio taj bek koji je doneo veliku energiju svojim dolaskom iz San Pabla Burgosa. Sada je Ivanović taj koji gura Ivanovićevu Crvenu zvezdu.
Trinkijeri je pronašao „žicu“ Jaramazu i košarkaški ga drastično podigao, a sada bi to mogao da bude slučaj sa Nikolom Ivanovićem i Duškom Ivanovićem.
Trinkijeri je bio odlična reakcija Partizana posle „afere Zadar“. Videćemo može li to da bude Duško Ivanović za Crvenu zvezdu.
U emisiji Miljanov korner nedavno je gost bio bivši košarkaš Ratko Varda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala