- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Školi „izmaknuta stolica“: Ne vredi da nastavnici budu službena lica ako je deci sve dozvoljeno

Pratite nas
Vršnjačko nasilje u školama problem je kroz koji skoro svi osnovci i srednjoškolci prolaze, bar kao posmatrači, a sve su učestaliji i napadi đaka na profesore. Opomene razrednih starešina, psihologa i ukori direktora više nemaju nikakvu težinu. Iz tog razloga dodeljivanje uloge službenog lica, poput policajca, nastavnom kadru, deluje kao jedino rešenje.
Inicijativa da prosvetni radnici dobiju status službenog lica obnovljena je posle nemilih scena iz srednje škole u Trsteniku u kojoj su đaci izmakli stolicu nastavnici, smejali se i snimali je dok pada.

Profesorima vezane ruke

Milica Milenović, nastavnik sociologije i predsednik školskog odbora upoznala se tokom svoje višegodišnje prakse u radu sa decom sa svim dosadašnjim procedurama pri vođenju disciplinskih postupaka i njihovim manjkavostima. Ona smatra da postojeći sistem nije dovoljno efikasan, te da se cela procedura sankcionisanja prestupnika bespotrebno odlaže, čime sam postupak gubi svrhu.
Mislim da je problem u sistemu koji nije dobar, odnosno nije efikasan. Ceo disciplinski postupak traje jako dugo, uključivanje svih mogućih stručnjaka, roditelja. Tu postoji puno mesta gde postoji zamka koja omogućava odugovlačenje, odnosno nezavršavanje sa kaznom i okončanjem postupka
Kao jedan od osnovnih zahteva svih prosvetnih sindikata u proteklih dvadeset godina isticana je potreba da se nastavnom kadru dodeli uloga, odnosno funkcija, službenog lica. Ovaj predlog nikad nije usvojen, te su profesorima koji rade sa problematičnom decom vezane ruke po pitanju njihovog disciplinovanja.
CC0 / / Škola – ilustracija
Škola – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Škola – ilustracija
To je jako star zahtev, sindikalan zahtev, zahtev svih mogućih sindikata u prethodnih dvadeset godina, ali mislim da čak ni njegova primena ne bi bila efikasnasve dotle dok mi imamo ovakav sistem vaspitanja i obrazovanja u školi, rekla je Milenovićeva za Sputnjik.

Sistemom dominira tolerancija

Ona ističe da u postojećem sistemu dominiraju tolerancija, prava građana, odnosno dece i da to automatski znači lišavanje dece bilo kakvih obaveza, te da su nastavnici u susretu sa njima bespomoćni.
Govorimo o položaju deteta unutar porodice, šta je njegovo pravo odnosno koje pravo su mu roditelji narušili, a ne govorimo koje obaveze ono ima unutar porodice, koje obaveze ima u školi, koje obaveze ima prema široj društvenoj zajednici. Mi non-stop govorimo o ostvarenju njihovih prava i oni su jednostavno ušuškani, uljuljkani u to osećanje da je njima apsolutno sve dozvoljeno, dodaje Milenovićeva za Sputnjik.
Advokat Toma Fila takođe smatra da je od pravnih posledica koje bi usledile u slučaju napada na službeno lice, odnosno nastavnika, bitnija prevencija. On napominje da deca do 14 godina nisu krivično odgovorna, te da bi tu roditelji trebalo da snose odgovornost, dok bi dete moglo eventualno biti prebačeno u drugu školu. Što se tiče dece iznad 14 godina, postupak bi bio drugačiji. Oni bi bili podvrgnuti krivičnoj odgovornosti, a tip kazne bi zavisio od težine počinjenog dela.
© Foto : Africa StudioSuđenje
Suđenje - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Suđenje
Ipak, Fila se ne zalaže za preterano rigorozne sankcije i napominje da se radi o deci do 18 godina. On je mišljenja da problem ne treba rešavati nakon što se dogodi, već pre nego što do njega uopšte i dođe.
Sankcijama nećete ništa uraditi. Ja sam branio grdna ubistva i nikada, verujte nikada, čovek nije razmišljao o tome koja će ga kazna stići nego da ga ne uhvate, da izbegne, da može da se provuče. Prema tome, neće sankcije rešiti to pitanje, samo preventiva, zaključuje Fila.
Štrajk prosvetara - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SRBIJA
Zbog nasilja u školama: Poziv da nastavnici i učitelji u Srbiji dobiju status službenih lica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala