- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Poljske priznao: PVO nije uspeo da presretne ukrajinsku raketu

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaAmerički sistem "Patriot" u Poljskoj
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Protivvazduhoplovna odbrana Poljske nije imala mogućnosti da obori ukrajinsku raketu koja je pala na njenu teritoriju, saopštio je predsednik Poljske Andžej Duda.

„Pala je raketa. Šest kilometara od naše granice, u polje, ali ipak na našoj teritoriji. Da li smo uspeli da je presretnemo? Ne. To je istina. Nijedna zemlja na svetu nema takav odbrambeni sistem koji bi zaštitio celu teritoriju zemlje, posebno na tako maloj udaljenosti od granice, ako tamo nema strateških objekata“, rekao je Duda tokom kongresa u Žešovu, prenela je Poljska televizija.

Kako je dodao, pad ukrajinske rakete, usled koga je živote izgubilo dvoje ljudi, bio je „nesrećan slučaj“.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske, u blizini granice sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Varšava je odmah nakon toga saopštila da je raketa ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice. Kasnije je precizirano da fotografije, objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu, nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300.
Kasnije je predsednik Poljske Andžej Duda priznao da postoji velika verovatnoća da je raketa, koja je pala na teritoriju Poljske, pripadala snagama PVO Ukrajine.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SVET
Blinken: Vašington ne vidi dokaze koji opovrgavaju pad ukrajinske rakete u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala