- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron apeluje na svetske sile: Ubedite Rusiju da se vrati pregovorima sa Ukrajinom

© AP Photo / Leon NealEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Kinu, Indiju i druge članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) da ubede Rusiju da se vrati za pregovarački sto sa Ukrajinom.
Po njegovim rečima, konflikt u Ukrajini stvara probleme i za Azijski region, pošto aktuelna situacija vodi ka nestabilnosti.
„Francuska će nastaviti da podržava Ukrajinu, ali će takođe tesno sarađivati sa drugim zemljama – Kinom, Indijom, celim azijskim regionom, Bliskim istokom, Afrikom, Latinskom Amerikom kako bi shvatili da je ovaj rat i njihov problem koji vodi ozbiljnoj destabilizaciji“, rekao je Makron nakon foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku.
Istovremeno je pozvao sve zemlje da doprinesu vraćanju Rusije za pregovarački sto sa Ukrajinom.

„Pomozite nam da prenesemo ovu poruku Rusiji: zaustavite rat, poštujte svetski poredak, vratite se za pregovarački sto“, poručio je Makron.

Stalne članice SB UN da budu deo pregovora

Makron je takođe izrazio nadu da će stalne članice Saveta bezbednosti UN i predstavnici evropskih zemalja „biti deo“ pregovora Rusije i Ukrajine, preneo je „Fajnenšel tajms“.
Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje počeo je 18. novembra na Tajlandu. Rusku delegaciju predvodi potpredsednik Vlade Andrej Belousov.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom samita G20 rekao da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskih sporazuma. Po njegovim rečima, Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Ukrajina ne želi pregovore – operacija se nastavlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala