- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Istraga Švedske o „Severnom toku“ govori u prilog verziji o terorističkom napadu

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Moskva pozdravlja rezultate istrage Švedske koji govore u prilog verziji da je na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ izveden teroristički napad, ali je važno da se otkrije ko stoji iza toga, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sama činjenica da su počeli da pristižu podaci koji idu u prilog potvrde sabotaže ili terorističkog akta – možete to nazvati kako hoćete – samo još jednom potvrđuje informacije koje je ruska strana imala. Veoma je važno da se na ovome ne stane i da se otkrije ko stoji iza ove eksplozije“, rekao je Peskov.

Govoreći o izgledima za popravku oštećenih delova gasovoda, Peskov je naglasio da pre svega treba sačekati potpunu procenu štete.
On je podsetio da je Danska dala dozvolu zajedničkom preduzeću „Nord strim AG“ da sprovede sopstvenu istragu na mestu eksplozija.
„Sačekaćemo. Treba da budemo strpljivi i da sačekamo informaciju od preduzeća ili od učesnika sa naše strane, od 'Gasproma'“, precizirao je portparol Kremlja.
Ranije je Služba bezbednosti Švedske saopštila je da je istraga na gasovodima „Severni tok“ i Severni tok 2“ potvrdila da je uzrok eksplozija bila sabotaža.
Kako je precizirano, tokom istrage u Baltičkom moru dokumentovana su značajna oštećenja gasovoda do kojih je došlo usled eksplozija. Na mestu oštećenja zaplenjeni su „predmeti strane proizvode“, a na nekima od njih su pronađeni tragovi eksploziva.
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
RUSIJA
Švedska istraga potvrdila: Sabotaža uzrok eksplozija na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala