- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Igoru Miroviću uručena nagrada „Despotica Angelina Branković“

Pratite nas
U okviru manifestacije „Slovo ljubve“ u Novom Bečeju, književniku Igoru Miroviću uručena je književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ za knjigu pesama „Svetlo u svetioniku“, koju je ove godine objavila Izdavačka kuća „Laguna“.
Zahvalivši članovima žirija, književnom sestrinstvu i bratstvu, a posebno Društvu novosadskih književnika, čiji je član, Mirović je rekao da je „Svetlo u svetioniku“ njegova četvrta objavljena knjiga, podsetivši da piše od rane mladosti.
„Pesničku inicijaciju sam doživeo u Kikindi još 1983. na Majskim susretima pesnika srednjoškolaca i od tada do danas posle četiri knjige koje sam objavio dobijam prvu književnu nagradu i time još jedan veliki podstrek za dalje stvaranje“, kazao je Mirović.
Mirović je istakao da je u nagrađenoj knjizi, baš kao i u onoj koja joj je prethodila — „Povratak u Logos“ — pisao o Banatu, o ravnici, tragao za motivima u ovom kraju.
„U razgovoru sa velikim ljudima iz naše prošlosti iz ovog kraja pokušao sam da njih prenesem u naše vreme, a nas na trenutak u njihovo, u kojem su one prave ljudske osobine, kao što su čast i žrtva, bile uvek u prvom planu“, naveo je Mirović, koji je i predsednik Pokrajinske vlade.
Predsednik žirija Zoran Đerić izjavio je da se knjiga poezije Igora Mirovića izdvojila zato što je reč o autoru koji je postigao izuzetnu zrelost i poetičku zaokruženost.
„Ova knjiga pokazala je pesnika koji na različite teme ima šta da kaže — razgovara sa prošlošću i istorijom, sa tradicijom i kulturom srpskog naroda, govori o jeziku, zemlji, svetlosti i svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika“, rekao je Đerić.
Na književnoj večeri u Domu kulture u Novom Bečeju učestvovali su i predsednik Matice srpske Dragan Stanić i pesnik i kritičar Dragan Jovanović Danilov. Događaju su prisustvovali predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala