- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador uporedio presudu o padu aviona MH17 i incident u Poljskoj: Rusija uvek kriva za sve

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDeo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“
Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Holandije pozvalo je ruskog ambasadora u toj zemlji Aleksandra Šuljgina zbog reagovanja Moskve na presudu suda u Hagu po predmetu o padu malezijskog aviona MH17 2014. godine na istoku Ukrajine, prenosi agencija „Frans Pres“, pozivajući se na holandski MIP.
„Rusija svojom reakcijom diskredituje holandsku pravnu državu. To je apsolutno neprihvatljivo“, objasnili su u holandskom Ministarstvu.

Reagovanje ruskog ambasadora

Ruski ambasador u Holandiji Aleksandar Šuljgin skrenuo je pažnju na sličnost situacije sa sudskom presudom o padu aviona MH17 2014. godine i reakcijom Zapada na nedavni raketni incident u Poljskoj istakavši da uvek za sve krive Rusiju.

„Trenutna situacija je analogna onome što vidimo u vezi sa ovom provokacijom sa raketom koja je pala na poljsku teritoriju. Ukrajinci se, prema definiciji, uopšte ne dovode u sumnju, Holanđani nikako ne žele da sude i prosuđuju. Svejedno, Rusija je kriva za sve. Nas uvek za sve okrive“, ocenio je ambasador.

Šuljgin je naglasio da je tok istrage povodom pada malezijskog aviona bio izuzetno jednostran, pristrasan, tendenciozan. Takođe je dodao da postoje svi znaci da su se sudije trudile da presudu uklope u unapred određenu verziju.
Ambasador je pored toga istakao da Rusija kategorički demantuje saopštenja holandskog suda da je ruska strana uticala na ustanike u Donbasu i da te optužbe govore o političkom nalogu holandskih vlasti.
Juče je Okružni sud u Hagu završio prvostepeno suđenje po predmetu o padu aviona MH17 2014. godine. U obrazloženju presude navodi se da je avion bio oboren raketom lansiranom iz PVO sistema „Buk“ u Donjeckoj oblasti, tada pod kontrolom DNR. Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici optuženih, dok je ruski državljanin Oleg Pulatov proglašen nevinim.
Nakon presude oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštivši da Moskva žali što je sud u Hagu zanemario principe nepristrasnog suđenja zarad političke konjukture. MIP Rusije smatra da je u osnovi postupka po predmetu pada aviona MH17 je politički nalog usmeren protiv Rusije.

Pad aviona MH17

Sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku. Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu. Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu. U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju „zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu“.
Putnički avion „Boinga 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gde se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Kako je izjavljivao zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa „Buk“, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o padu malezijskog Boinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala