- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski nije ubedio Bajdena da Kijev nema veze sa padom rakete u Poljskoj

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ne smatra izjavu Vladimira Zelenskog dokazom da Kijev nema veze sa padom raketa u Poljskoj, navodi se u saopštenju Bele kuće.
„To nije dokaz“, rekao je on.
Ranije je Zelenski izjavio da Kijev bez svake sumnje nije umešan u incident u Poljskoj, na čiju su teritoriju pale dve rakete i poginule dve osobe. On je pozvao da se dozvoli predstavnicima Ukrajine da istraže događaj i dodao da želi dokaze.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.
Američki predsednik Džozef Bajden je naveo nakon sastanka lidera G7 da preliminarni podaci pokazuju da raketu nije lansirala ruska vojska.
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja: Ukrajina i Poljska žele da isprovociraju direktan sukob Rusije i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala