https://lat.sputnikportal.rs/20221117/zaboravite-viski-ili-konjak-americka-agencija-preferira-srpsku-sljivovicu-1146247678.html
„Zaboravite viski ili konjak“: Američka agencija „preferira“ srpsku šljivovicu
„Zaboravite viski ili konjak“: Američka agencija „preferira“ srpsku šljivovicu
Sputnik Srbija
Zaboravite viski ili konjak, za Srbe nema ništa bolje od domaće šljivovice, piše AP uz napomenu da se očekuje da će ovog meseca srpsko piće dobiti priznanje... 17.11.2022, Sputnik Srbija
2022-11-17T10:49+0100
2022-11-17T10:49+0100
2022-11-17T10:49+0100
društvo
društvo
srbija – društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/02/1137941153_0:1371:2048:2523_1920x0_80_0_0_782c239973a2223e2552be363d2a9c52.jpg
Prošle godine Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.Očekuje se da će Unesko ovog meseca odlučiti da li će staviti "znanje o pripremi i upotrebi" ovog pića na svoju listu svetske nematerijalne kulturne baštine, navodi AP.Šljivovica se vekovima u Srbiji ručno izrađuje i konzumira, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju za koji stručnjaci kažu da je postao deo nacionalnog identiteta, piše američka agencija.Sociolog Ilija Malović kaže za AP da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno gajenog voća, šljive koja je široko dostupna, i zato što se rakija pravi u porodici i lokalnim zajednicama.Kako objašnjava Malović, Srbi piju šljivovicu kada slave, tuguju, dočekuju goste i obeležavaju važne događaje.Malović kaže da su ljudi uvek skrivali svoje najbolje flaše za venčanja, rođenje deteta i sahrane.Kako piše AP, šljivovica je i značajna za srpski izvoz i predstavlja domaću turističku atrakciju, a poslednjih godina nikla su mala preduzeća koja proizvode šljivovicu i druge voćne rakije, nudeći modernu ambalažu u etno stilu.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/02/1137941153_0:1179:2048:2715_1920x0_80_0_0_1d4cb871041335f0ea9463995ca05320.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, srbija – društvo
društvo, srbija – društvo
„Zaboravite viski ili konjak“: Američka agencija „preferira“ srpsku šljivovicu
Zaboravite viski ili konjak, za Srbe nema ništa bolje od domaće šljivovice, piše AP uz napomenu da se očekuje da će ovog meseca srpsko piće dobiti priznanje Ujedinjenih nacija kao primer važne kulturne tradicije.
Prošle godine Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
Očekuje se da će Unesko ovog meseca odlučiti da li će staviti "znanje o pripremi i upotrebi" ovog pića na svoju listu svetske nematerijalne kulturne baštine,
navodi AP.
Šljivovica se vekovima u Srbiji ručno izrađuje i konzumira, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju za koji stručnjaci kažu da je postao deo nacionalnog identiteta, piše američka agencija.
Sociolog Ilija Malović kaže za AP da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno gajenog voća, šljive koja je široko dostupna, i zato što se rakija pravi u porodici i lokalnim zajednicama.
Kako objašnjava Malović, Srbi piju šljivovicu kada slave, tuguju, dočekuju goste i obeležavaju važne događaje.
Malović kaže da su ljudi uvek skrivali svoje najbolje flaše za venčanja, rođenje deteta i sahrane.
"Šljivovica je deo života ljudi od početka do kraja i uvek je bila deo identiteta ovog naroda", rekao je on.
Kako piše AP, šljivovica je i značajna za srpski izvoz i predstavlja domaću turističku atrakciju, a poslednjih godina nikla su mala preduzeća koja proizvode šljivovicu i druge voćne rakije, nudeći modernu ambalažu u etno stilu.