- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Atini se održava miting povodom 49. godišnjice antifašističkog ustanka /video/

© AFP 2023 / ARIS MESSINISDemonstranti i studenti na protestima u Atini
Demonstranti i studenti na protestima u Atini - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Oko 7,5 hiljada policajaca angažovano je na čuvanju reda u grčkoj prestonici zbog obeležavanja 49. godišnjice protesta studenata Politehničkog instituta u Atini, koju su trupe fašističke hunte „crnih pukovnika“ brutalno ugušile 17. novembra 1973. godine, prenosi grčka televizija „ERT 1“.
U punoj pripravnosti je vozilo sa vodenim topon, kao i jedinice specijalnih snaga koje su već okružile američku ambasadu.
U centru Atine saobraćaj je ograničen od podneva. Po nalogu policije, u 15 časova po lokalnom vremenu stanica metroa „Megaro Musikis“ („Palata muzike“) kod američke ambasade zatvorena je za ulazak i izlazak putnika, u 16.30 zatvaraju se centralne stanice „Sintagma“ kod grčkog parlamenta i „Evangelismos“. Vozovi će kroz ove tri stanice prolaziti bez zaustavljanja.
Kolone demonstranata idu ka ambasadi SAD u znak protesta zbog američke podrške vojnoj diktaturi u Grčkoj 1967-74. godine.
Demonstranti uzvikuju: „Amerikanci dalje od naših granica“, „Amerikanci su ubice naroda“ i „NATO ─ napolje zajedno sa svojim bazama“.
Svake godine 17. novembra u zemlji se sećaju junaštva studentske omladine, koja je prva započela organizovani otpor režimu diktatora Jorgosa Papadopulosa šest godina nakon što je preuzeo vlast 1967. godine. Ne verujući obećanjima hunte da će započeti demokratski proces, studenti su tražili slobodne izbore na univerzitetima i ukidanje vojnih kontrolora na univerzitetima. Prve mirne demonstracije omladine ugušila je policija. Tada su se studenti zabarikadirali u Politehničkom institutu i odbili da napuste zgradu.
Po naređenju diktatora, tenkovi su 17. novembra razbili kapije instituta u koji su zatim upali vojnici i žandarmi. Rezultat sukoba sa pobunjenim studenatima bio je tragičan: 24 mrtvih, 128 teško povređenih i više od hiljadu lakše povređenih. Tačni zvanični podaci još uvek nisu objavljeni.
Na godišnjicu studentskog ustanka u Grčkoj se skoro svake godine sukobljavaju mladi ljudi i anarhisti sa policijom. Hiljade policajaca izlazi na ulice kako bi sprečili incidente u centru prestonice. Njihov glavni zadatak je da spreče moguće ekscese tokom tradicionalnog marša predstavnika levičarskih partija i pokreta do američke ambasade u Atini u znak protesta protiv američke podrške vojnoj diktaturi u Grčkoj 1967-74. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala