- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sud u Hagu doneo presudu u vezi sa padom malezijskog aviona MH17

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17
Olupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17 - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Okružni sud u Hagu završio je prvostepeno suđenje po predmetu o padu aviona MH17 2014. godine. U obrazloženju presude navodi se da je avion bio oboren raketom lansiranom iz PVO sistema „Buk“ u Donjeckoj oblasti, tada pod kontrolom DNR. Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici optuženih, dok je ruski državljanin Oleg Pulatov proglašen nevinim.

„Sud nije utvrdio da je Pulatov na bilo koji način učestvovao u primeni sistema 'Buk', zato se ne može smatrati klasičnim saučesnikom. Nema dokaza da je Pulatov imao veze sa korišćenjem sistema 'Buk'. Zbog toga, Pulatov se proglašava nevinim i sud odbacuje zahtev tužioca da ga smesti u zatvor“, izjavio je sudija Hendrik Stinhejs prilikom izricanja presude.

Sudija je nastavio da je sud proglasio Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Leonida Harčenka krivim za obaranje aviona MH17 i ubistvo 298 njegovih putnika.
Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici optuženih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju putničkog aviona.
Prema rečima Stinhejsa, sud nije našao nikakve olakšavajuće okolnosti za trojicu optuženih.
Pored toga, sudija sudija je izjavio da je ukupan iznos odštete za rođake žrtava koji su stradali u padu aviona procenjen na više od 16 miliona evra.
„Prvostepeno suđenje po predmetu o padu aviona MH17 je završeno, a žalba se može uložiti u roku od 14 dana“, saopštio je sudija Stinhejs.
Advokat Olega Pulatova izjavio je za Sputnjik da je njegova odbrana zadovoljna što je proglašen nevinim i da je to jedina ispravna odluka.
Reporter Sputnjika je preneo da je predsedavajući sudija Stinhejs tokom suđenja govorio isključivo o odgovornosti četvorice optuženih. Prema rečima reportera, Stinhejs se nije dotakao umešanosti Rusije u ovaj slučaj, iako je sudija izneo mišljenje suda da je Rusija u to vreme imala kontrolu nad DNR.

Reakcija holandskog tužilaštva i premijera na presudu

Portparol holandskog tužilaštva Brehtje van de Mosdejk izjavila je da je tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom suda u Hagu trojici optuženih po predmetu o padu aviona.
Istovremeno, naglasila je ona, tužilaštvo nije saglasno sa odlukom suda da uloga Rusa Olega Pulatova u ovom slučaju ne povlači za sobom krivičnu odgovornost.
Portparol je još objavila da će Zajednička istražna grupa objaviti rezultate dalje istrage o padu aviona okvirno u proleće 2023. godine.
Holandski premijer Mark Rute prokomentarisao je da presuda Okružnog suda u Hagu jeste važna, ali da to još nije konačan ishod i nije kraj, jer osuđena lica mogu da podnesu žalbu.

Tok današnjeg suđenja

Okružni sud u Hagu je u toku suđenja presudio da je avion MH17 bio oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema "Buk", iz polja kod Pervomajska, u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stinhejs.
Pervomajsk se u tom trenutku nalazio pod kontrolom Donjecke Narodne Republike.
Stinhejs je istakao da je holandski sud utvrdio da je protivvazdušni sistem "Buk" pomoću kog je oboren malezijski avion, dovezen iz Rusije u Ukrajinu, a nakon pada aviona, vraćen je u Rusku Federaciju.
Rusija je ranije kategorički demantovala ovakve tvrdnje.
Sud je saopštio da je dejstva ekipe koja je upravljala sistemom "Buk" nemoguće utvrditi, pa je nejasno ko je izdao komandu da se raketa lansira u pravcu MH17 i zašto se to dogodilo.
Prema mišljenju suda, "boing" je oboren tokom unutrašnjeg oružanog sukoba u Ukrajini.
„Sud smatra da je sukob ukrajinske armije i organizovanih separatističkih grupacija na istoku Ukrajine, počev od aprila 2014. godine, bio toliko intezivan da se tu može govoriti o nemeđunarodnom oružanom sukobu“, rekao je sudija.
On je izjavio da je Rusija, navodno, imala uticaj na ustanike u DNR, jer je na ključne pozicije postavljala svoje ljude.
Kako je naveo sudija, ruska vojna kompanija "Almaz Antej" je kompetentna za slučaj MH17, ali je povezana s ruskim vlastima, zbog čega se procene njenih stručnjaka dovode u pitanje.
Sudija je dodao da Okružni sud u Hagu smatra da su svi presretnuti razgovori u kojima učestvuju optuženi za slučaj MH17 zaista vođeni i da su verodostojni.
Sud u Hagu smatra da optuženi po predmetu pada aviona nisu bili jedina grupa koja je učestvovala u obaranju ukrajinskih aviona, kako je tvrdio tužilac, ali su povezani sa upotrebom PVO sistema 'Buk' , izjavio je Stinhejs.

Pad aviona MH17

Sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku. Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu. Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu. U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju „zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu“.
Putnički avion „Boinga 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gde se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Kako je izjavljivao zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa „Buk“, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
MIP Rusije o presudi povodom pada aviona MH17: Odluka suda neobjektivna i politička
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala