Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Sprečen Kurtijev pakleni plan“: Beograd objasnio novi potez Srpske liste

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Odluka predstavnika Srpske liste da danas u prištinskom parlamentu izvrše tehničku verifikaciju svojih mandata nikako ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije, izjavio je Sputnjiku direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković je istakao da sve ostaje onako kako su Srbi u zaključcima od 5. novembra jasno i glasno rekli — da nema povratka u prištinske institucije dok se ne povuče protivpravna odluka Prištine o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih opština.
„Razlog verifikacije mandata poslanika Srpske liste isključivo je taj što smo došli do najnovijih saznanja da Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Naime, Kurtijev plan je bio da mesta koja su zagarantovana za predstavnike Srpske liste popuni sa onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Kurtija, a ne Beograd i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajković koje su apsolutno minorne i za koje je na poslednjim izborima na KiM glasalo između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda. Reč je o predstavnicima političkih partija koje su na nivou statističke greške“, kazao je Petković.
Da bi se sprečio taj scenario, izvršena je tehnička verifikacija mandata od strane poslanika Srpske liste, rekao je Petković, napominjući da su ti poslanici odmah napustili skupštinu i neće se u nju vraćati.
„To je isključivo urađeno u cilju kako bi se zadržala ta mesta da Kurti ne bi krenuo sa paklenim planom promene tzv. ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM. Pre svega, krenuo bi odmah u promenu tzv. člana 144 koji omogućava upravo srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi koja je do sada bila u skupštini da spreči donošenje antisrpskih zakona“, objasnio je Petković.
Taj 144 član je bio gotovo najjače oružje u rukama poslanika Srpske liste, jer bez duple većine, odnosno bez većine glasova i od strane poslanika Srpske liste, nema donošenja onih zakona koji bi išli na ruku Prištini.
„Ukoliko bi se ostvario scenario da u tim poslaničkim klupama sednu Rašićevi ljudi, Rada Trajković, ljudi Slaviše Petkovića koji nemaju nikakav legitimitet i za koje gotovo niko nije glasao na KiM dogodilo bi se da Kurti odmah krene u promenu ustava i člana 144 gde bi oduzeo to najjače oružje koje ima Srpska lista i predstavnici srpskog naroda na KiM“, ukazao je Petković.
Kurti bi, nastavio je Petković, odmah krenuo da oduzima pravo Srbima kroz donošenje zakona o vitalnom interesu, tako što bi ukidao srpske opštine, naročito južno od Ibra, ukinuo srpski jezik kao službeni jezik, ukinuo ključ glasanja po principu duple većine, što bi mogao da formira vojsku tzv. Kosova i ne bi imao više nikakve prepreke da krene u formiranje „velike Albanije“.
„Sadašnji njihov ustav kaže da Kosovo ne može da se pridružuje drugoj državi, a ukoliko bi imali Rašićeve ljude, Radu Trajković i ljude Slaviše Petkovića, mogli bi to da promene i uđu u proceduru stvaranja ‘velike Albanije’“, rekao je Petković.
Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da bi promenom vitalnih zakona o zaštiti kulturnog nasleđa, Priština svo srpsko nasleđe nazvala kosovskim i da bi, između ostalog, bilo dovedeno u pitanje opstanak i položaj Srpske pravoslavne crkve na KiM.
Petković je istakao da su predstavnici Srpske liste odlukom da verifikuju mandate sačuvali opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji i pokazali da je jedini pravi cilj Srpske liste da bude brana svim antisrpskim potezima Prištine i Aljbina Kurtija.
„Ovim potezom osujetili smo pokušaj novog terora nad srpskim narodom na KiM“, zaključio je Petković.
Devet poslanika Srpske liste danas je u Skupštini Kosova tehnički verifikovalo svoje mandate  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SRBIJA
Novi srpski poslanici položili zakletvu u Prištini - objasnili razlog tog manevra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala