- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Pesmom pišemo istoriju“: Koncert i izložba u Ruskom domu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuKoncert i izložba „Pesmom pišemo istoriju“
Koncert i izložba „Pesmom pišemo istoriju“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Koncert i otvaranje izložbe „Pesmom pišemo istoriju“, o horu slovenske pesme ,,Lučinuška“, održaće se u petak 18. novembra, u 19 časova u Galeriji Ruskog doma u Beogradu.
Godine 1972. na Odseku za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor ruskog jezika i istorije ruske kulture Andrej Tarasjev okupio je grupu studentkinja koje su pesmom ispunjavale vreme između časova. Neretko su se okupljali u profesorovom kabinetu i polako su se ta druženja završavala književnim večerima i pesmom.
Vrlo brzo, neformalna grupa od 19 devojaka prerasla je u hor, koji su u prvo vreme isključivo činile studentkinje Slavistike. Cilj hora bio je da se kroz negovanje muzičke tradicije slovenskih naroda, da što bolje savladaju jezik, kulturu i književnost naroda čiji su se jezici studirali, a uz to da se olakša i zanimljivijim učini i samo studiranje.
Hor se prvobitno zvao „Ivuška“, po istoimenoj pesmi, ali je ubrzo promenio ime u „Lučinuška“. Reč luč u svim slovenskim jezicima označava baklju, vatru, svetlost.
Hor ove godine proslavlja pola veka delovanja i može se pohvaliti mnogobrojnim turnejama po Srbiji i inostranstvu.
Ulaz u Ruski dom u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
RUSIJA
„Iz Rusije s toplinom“: Ruski domovi u Evropi otvaraju svoja vrata da se građani greju tokom zime
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala