Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li je novi iznenadni potez Srba matirao Prištinu

© AP Photo / Visar KryeziuSrbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine
Srbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
To što je devet poslanika Srpske liste danas tehnički verifikovalo mandate u parlamentu privremenih institucija u Prištini i odmah nakon toga napustilo sednicu potez je kojim se sprečava ulazak u parlament onih Srba koji bi sledili Kurtijevu politiku, smatra diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Kako je saopštila Srpska lista, tom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srbi preventivno sprečili Kurtija

Naglašavaju da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije, kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji. Ovim potezom je, kako kažu, devet poslaničkih mesta Srba u parlamentu takozvanog Kosova, ostalo u sigurnim rukama.

„Ovim što su verifikovali mandate prosto daju do znanja da Srbi neće da dozvole da se time manipuliše jer nikada niste sigurni kada je reč o Kurtiju i njegovoj vladi šta sve mogu da učine pošto ne snose nikakve posledice za svoje poteze. Nema nikakvih sankcija prema njima i zbog toga su Srbi preventivno učinili to što su učinili, da se spreči manipulacija i moguća zloupotreba“, ističe Milivojević za Sputnjik.

Naš sagovornik objašnjava da na mesta Srba sa Srpske liste koji su napustili skupštinske klupe ne bi mogli da dođu neki drugi van te liste. Ako je Srpska lista prešla cenzus i ako jedni napuste skupštinu mogu samo sa te iste liste da dođu drugi, ukazuje on na to kako bi trebalo da bude.
© AP Photo / Visar KryeziuVerifikaciom novih mandata Srpska lista osujetila Kurtijev plan
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Verifikaciom novih mandata Srpska lista osujetila Kurtijev plan

Kurti je uvek ignorisao zakone

Ističe, međutim, da je premijer takozvanog Kosova Kurti i do sada manipulisao svim i svačim tako da nije isključeno da bi i sada tako postupio.

„Mogao bi da ignoriše sve zakone, propise i norme, što inače čini i mogao bi prosto da po osnovu nacionalne pripadnosti, a zbog obaveza da ima Srbe u parlamentu, dovede neke ljude koji podržavaju njegovu politiku i njegovu stranku, koji su van ovih 95 posto Srba koji apsolutno stoje iza Srpske liste i iza srpske priče i srpskih interesa na Kosovu i Metohiji“, ocena je dobrog poznavaoca situacije na Kosovu i Metohiji.

U Srpskoj listi objašnjavaju da bi izmena kosovskog ustava, što je namera Kurtija, vodila ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanju srpskog jezika, ukidanju prava na zastupljenost u institucijama...
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je to još preciznije obrazložio za Sputnjik, ističući da je reč o tehničkoj verifikaciji poslaničkih mandata i da povratka u prištinske institucije nema dok se ne povuče protivpravna odluka Prištine o preregistraciji registarskih tablica i dok se ne formira Zajednica srpskih opština.
„Razlog verifikacije novih mandata sa Srpske liste je isključivo taj što smo došli do najnovijih saznanja da Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM. Planirao je da mesta koja su zagarantovana za predstavnike srpske liste popuni onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Kurtija, a ne Beograd i srpski narod na KiM“, kaže Petković.

Sprečavanje promene ustava

Njihov ulazak u parlament je sprečen tehničkom verifikacijom novih devet poslanika sa Srpske liste umesto onih koji su napustili skupštinu i tako onemogućen Kurtijev plan promene takozvanog Ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM, pre svega članom 144. Taj član, kako je objasnio, sprečava donošenje antisrpskih zakona i do sada je bio najjače oružje u rukama poslanika Srpske liste.
Bez duple većine, odnosno i bez većine glasova poslanika Srpske liste, odnosno predstavnika srpske zajednice, nije moguće donošenje onih zakona koji bi išli na ruku Prištini, napominje Petković.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetković ističe da verifikacija mandata srpskih poslanika ne znači povratak Srba u prištinske institucije, već sprečavanje urušavanja srpskih prava
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Petković ističe da verifikacija mandata srpskih poslanika ne znači povratak Srba u prištinske institucije, već sprečavanje urušavanja srpskih prava
Ako bi u poslaničkim klupama sedeli ljudi sa lista koji nemaju nikakav legitimitet za koje gotovo niko od Srba nije glasao na KiM Kurti bi, smatra on, odmah krenuo u promenu Ustava, a posebno tog člana 144, što bi omogućilo ukidanje srpskih opština naročito južno od Ibra, ukidanje srpskog jezika kao službenog, ukidanje odlučivanja glasanjem po principu duple većine. Mogao bi, tako, da formira Vojsku Kosova i ne bi imao prepreke da krene u formiranje Velike Albanije, jer, kako ističe, sadašnji Ustav kaže da Kosovo ne može da se pridružuje drugoj državi.

Osujećen pokušaj novog terora nad Srbima

Petković nema dilemu da bi promenom vitalnih zakona o zaštiti kulturnog nasleđa svo naše nasleđe nazvano kosovskim, ali i doveden u pitanje opstanak i položaj Srpske pravoslavne crkve na KiM, promenjeni bi bili zakoni koji se odnose na opštinske izbore, ukinuti naši nacionalni simboli, verski praznici.
Jedini cilj Srpske liste je da bude brana svim antisrpskim potezima Prištine i Aljbina Kurtija, a ne povratak u institucije ni neki dogovor. Ovim je osujećen pokušaj novog terora nad srpskim narodom na KiM, zaključio je Petković za Sputnjik.
Novi srpski poslanici, devet iz redova Srpske liste i jedan opozicioni, danas su u parlamentu u Prištini položili zakletvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala