- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rezolucija UN o reparacijama Kijevu je pravno ništavna

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Rezolucija koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama ima antiruski karakter, a pritom je ništavna s međunarodno-pravne tačke gledišta, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je većinom glasova u ponedeljak usvojila nacrt rezolucije o nadoknadi štete Kijevu, pretrpljene „usled međunarodno-protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje“. Za rezoluciju su glasale 94 zemlje, protiv je bilo 14 država, uzdržano 73, a nije glasalo 11 zemalja. Iz Kremlja je saopšteno da to nije pravno obavezujući dokument.
„Bez obzira na otvoreno antiruski karakter, usvojena rezolucija je ništavna s međunarodno-pravne tačke gledišta, pošto Generalna skupština UN nema ovlašćenja, a još manje kompetencije za rešavanje takvih pitanja. Isto kao što nema pravo da utvrđuje činjenicu agresije i da proglašava krivcem bilo koju stranu. Sve su to prerogativi Saveta bezbednosti UN, odakle, budući da su nesposobne za kompromise, zapadne pristalice Kijeva marljivo izvlače proces usvajanja odluka o pitanjima u vezi sa situacijom u Ukrajini i oko nje“, navela je Zaharova.
Prema njenim rečima, „kada se govorilo o neophodnosti pravdanja otvorene pljačke ruske imovine“, formalnosti u vidu ustavnih ovlašćenja upravnih organa UN prestale su da brinu zapadne države.
„Ignorisali su čak i to da je ideja dobijanja reparacije za vekove ratova i napada na suverene države, kolonijalne zavisnosti i trgovine robljem osvežila istorijsko sećanje u mnogim delovima sveta“, smatra Zaharova.
Prema njenoj oceni, rezultati glasanja govore sami za sebe.
„Usvojena rezolucija prikupila je najmanju podršku od svih koje su usvojene tokom antiruske vanredne specijalne sednice. Više od polovine država-članica odbilo je da podrži dokument, „rukovodeći se pojmom pravde i čvrsto braneći pravo na suvereni put razvoja“.
„Ogromna većina onih koji su podržali antiruski nacrt neće imati nikakav uticaj na to kako će raditi mehanizmi koje su pokrenuli. Tek im predstoji da osveste da su sredstva, čije su nezakonito prisvajanje pokušali da odobre, biti iskorišćena ne za potrebe običnih Ukrajinaca, nego za finansiranje novog ili već isporučenog naoružanja radi produžavanja krvoprolića i povećanja broja žrtava borbenih dejstava u Ukrajini“, naglasila je Zaharova.
Ona je dodala da Ministarstvo inostranih poslova Rusije visoko ceni stav država-članica koje podržavaju Povelju Ujedinjenih nacije, a koje ne samo da nisu podržale dokument, nego su insistirale na diskusiji u Generalnoj skupštini pre njegovog usvajanja, suprotno prvobitnim planovima autora.
„Zaslužuje poštovanje i rastuće odsustvo želje država Pokreta nesvrstanih da glasaju u korist takvih odioznih inicijativa“, dodala je Zaharova.
Rusija je istupila protiv usvajanja dokumenta, saopštivši da nacrt rezolucije „nije pravno zasnovan“ i da predstavlja „ništavan pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalisati s tačke gledišta međunarodnog prava“. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je na sednici da zapadne zemlje teže da koriste suverena sredstva Rusije koja su blokirale kako bi nastavile da isporučuju i kako bi platile već isporučeno oružje Kijevu i takvu mogućnost nazvao „neprikrivenom pljačkom“. Predstavnik Rusije je upozorio da usvajanje rezolucije može poput bumeranga da se vrati njenim inicijatorima i da će „takva odluka samo dovesti do jačanja nestabilnosti i napetosti u svetu“.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Kremlj o zemljama koje nisu glasale za antirusku rezoluciju u UN: To su suverene države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala